úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Na Prostějovsku se covid šíří nejrychleji v ČR. V Olomouckém kraji přibylo 1307 případů

V Olomouckém kraji přibylo ve středu rekordních 1307 nově pozitivních případů na covid-19. Dosavadní nejvyšší údaj z úterka byl překonán o 430 případů, vyplývá z dnešních údajů ministerstva zdravotnictví. Ve statistkách přibyly další tři oběti v souvislosti s tímto onemocněním, dosud zemřelo 91 lidí. Aktivně se s nemocí potýká 7877 lidí, mezi nimi je i současný hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) i budoucí hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Celkem je v kraji evidováno od počátku pandemie 12 879 případů. Z nemoci se dosud vyléčilo 4911 lidí. Tento týden další případy onemocnění narůstají v regionu skokově. V pondělí si pozitivní výsledek vyslechlo v kraji 675 lidí, o den později 879. Rozdíl v několika stech případech byl ve statistikách kraje dosud výjimečný. Za poslední týden se nákaza nejvíce šíří na Prostějovsku, kde je podle ministerstva nyní již 882 případů na 100 000 obyvatel, což patří mezi nejvyšší údaje z okresů v republice.

Ministerstvo zdravotnictví disponuje údaji všech pozitivně testovaných s trvalým bydlištěm v kraji, hygienická stanice má tak údaje o něco nižší - eviduje pouze ty, kteří v regionu skutečně žijí. Olomoucký kraj na základě statistik olomoucké krajské hygienické stanice uvedl ke středečnímu večeru 10 461 případů od počátku pandemie, z toho 5980 se z nemoci aktuálně léčí. Podle kraje je ve správním obvodu Prostějova těchto případů již 1101. V Olomouci je jich 1661. V obvodu Přerova je to 705 případů a Šumperka 514 nakažených od počátku pandemie, uvedl kraj.

Pacientů leží v nemocnicích více a více

V nemocnicích leží stále více pacientů s covidem-19, zároveň je část jejich zdravotnického personálu v karanténě či izolaci. Některé nemocnice požádaly o výpomoc okolní praktické lékaře, ambulantní specialisty i jejich zdravotní sestry. Například v Šumperku chybí z více než tisícovky zaměstnanců zhruba 120 pracovníků, kteří jsou v izolaci, karanténě či se starají o členy domácnosti. Ve Fakultní nemocnici bylo ve středu v izolaci 189 pracovníků nemocnice a dalších 270 je v karanténě. FN Olomouc má 4200 zaměstnanců, z toho 3000 jsou zdravotníci. Výpomoc lékařů a zdravotních sester potřebuje také Nemocnice Agel Prostějov.

Fakultní nemocnice Olomouc hledá dobrovolníky z řad zdravotníků na výpomoc. Pomůžete?

Přestože ve všech nemocnicích v kraji již vypomáhají medici 4. a 5. ročníků Lékařské fakulty, zdravotnický personál ve Fakultní nemocnici Olomouc stále chybí. Všichni lékaři jsou kvůli současné epidemiologické situace plně vytížení a uvítali by...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.