pondělí 29. dubna 2024 Robert

Poptávka po urnových hrobech je vysoká, Prostějov rozšíří hřbitov

Prostějov reaguje na zvyšující se poptávku po urnových hrobech. Rada města proto na jednání schválila studii pro rozšíření hřbitova. V parkové aleji na něm pro urny přibyde 342 nadzemních schránek a 153 hrobů.

Město nechalo zpracovat návrh s novými možnostmi pohřbívání, protože se rozhodlo rozšířit hřbitov o kombinaci urnových hrobů a kolumbárií. Novou část umístí do prostoru parkové aleje. „Návrh řeší umístění urnových hrobů v parkové aleji, orámované oplocením s integrovanými kolumbárii. Nově je počítáno se vznikem 38 sekcí kolumbárií po 9 schránkách, tedy celkem 342 schránek a 9 sekcí urnových hrobů po 17 hrobech, celkem 153 urnových hrobů,“ informoval prostějovský primátor František Jura. 

Studie, kterou zpracovala prostějovská společnost Cad Projekt Plus podle Jury řeší také návrh zeleně, provedení komunikace, osvětlení a další. Kromě hlavního vstupu, umístěného do stávající hřbitovní zdi, návrh pracuje také se vstupem pro zaměstnance a se zázemím obřadní síně. 

Projekt jde zatím bez obtíží

Národní památkový úřad podle prvotních informací města nemá k rozšíření zásadní výhrady. „Studie navrhuje využít možnost ukládání uren i v podzemí. Z hlediska památkového je akceptovatelný i navržený hlavní vstup umístěný do stávající hřbitovní zdi,“ doplnil náměstek primátora Jiří Rozehnal. 

Na pozemku, kde se uvažuje o rozšíření hřbitova, se nachází kabelové trasy. Proto bude třeba vyřešit přeložky sítí. „Dané místo je v tuto chvíli jedno z mála, kde se může náš hlavní hřbitov rozšiřovat. Do budoucna bychom chtěli vykoupit pozemky, které sousedí se hřbitovem, abychom mohli dále budovat nová hrobová místa,“ dodal náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto prostejov.eu

Štítky Prostějov, hřbitov, urny, rozšíření, návrh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.