pondělí 29. dubna 2024 Robert

Prostějovská nemocnice ve své laboratoři ztrojnásobila testovací kapacitu

Mikrobiologická laboratoř Nemocnice AGEL Prostějov ztrojnásobila původně plánovaný denní počet vyšetření vzorků na koronavirus, aby pokryla rostoucí poptávku po testování. Odborníci v prostějovské laboratoři minulý týden vyšetřili téměř 4000 vzorků na covid. V některých dnech je pozitivní každý druhý. To dnes sdělila primářka oddělení laboratorní medicíny Nemocnice AGEL Prostějov Ivana Kohnová.

Prostějovská laboratoř podle Kohnové zvýšila kapacitu díky novému laboratornímu vybavení i personálnímu posílení. Nemocnice tak reagovala na rostoucí počet nákaz a poptávku po testování. „V současné době je na Prostějovsku obrovský boom, někdy zachytíme i 50 procent pozitivních vzorků za den," upozornila Kohnová.

Vedení laboratoře původně plánovalo nižší kapacitu, která obnášela nejvýše 250 testů za den. „Jakmile pandemie nabrala na síle a začaly se na nás valit požadavky o vyšetření, prodlužovali jsme směny a začali vyšetřovat až 300 vzorků denně. Bylo nutné posílit personál, pořídit další analyzátory a dnes už se pohybujeme v hodnotách 500 až 600 testů denně, výjimečně jsme se dostali i přes hranici 700 vyšetření," uvedla Kohnová.

V Olomouckém kraji přibylo v pondělí dalších 555 lidí s pozitivním testem na covid-19. Ve srovnání s víkendem, kdy se však méně testuje, je to přibližně o 150 až 200 případů více. V porovnání s předchozím týdnem počty klesají. Minulé pondělí onemocnělo novým typem koronaviru 688 lidí.

Do analýz vzorků se museli v prostějovské nemocnici zapojit další zaměstnanci z oddělení laboratorní medicíny. Laboratoř přijala i nové pracovníky, které postupně zaškoluje. „To, že dokážeme vyšetřovat takový objem vzorků, je jen za cenu nadstandardního pracovního nasazení lidí, kteří pracují přes čas a do pozdních večerních hodin," dodala Kohnová.

V mikrobiologické laboratoři prostějovské nemocnice jsou vyšetřovány jak vzorky pacientů odebraných na odběrových místech u nemocnic AGEL Středomoravské nemocniční v Přerově, Prostějově a Šternberku, tak i vzorky pacientů v nich hospitalizovaných.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nemocnice, Prostějov, testy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.