sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Necháváte stát vrak na ulici? Prostějov vám jej odtáne

Ke dni 7. 1. 2022 bylo v Prostějově zaznamenáno 16 vraků a vozidel bez platné technické kontroly, zatímco ke dni 13. 1. 2023 se toto číslo zvýšilo na 22.

V průběhu roku 2022 se podařilo pracovníkům odboru správy a údržby majetku Magistrátu města Prostějova spolu se strážníky okrskové služby Městské policie Prostějov odstranit z veřejných prostranství celkem 43 vozidel, která neměla platnou technickou kontrolu. Majitelé těchto vozidel většinou odstranili svá vozidla sami po upozornění, pokud tak neučinili, byla vozidla odstraněna městem. Během roku 2022 bylo odtaženo z veřejného prostoru po splnění všech zákonných podmínek celkem 10 vozidel.

„Zajištění odstranění některých vozidel je značně problematické, jelikož jsou předmětem dědického řízení, případně lze jen stěží dohledat provozovatele. V současné době je v řešení i vozidlo, které není v registru silničních vozidel České republiky, jelikož je vedeno patrně ve Velké Británii,“ nastínil náměstek primátora Jiří Pospíšil. 

Poslední odtah 4 vozidel byl proveden na začátku letošního roku. Tyto vozy jsou nyní odstaveny na parkovišti společnosti PV Recyklace a čekají na další osud - buď na vyzvednutí majitelem, prodej v dražbě nebo likvidaci.

 „Jejich provozovatelům se s narůstajícím časem neustále zvyšují náklady, které budou muset ve finále městu Prostějovu zaplatit (zejména se jedná o náklady spojené s odtahem, s uskladněním, s provedením dražby a s likvidací). Pokud takto vzniklé náklady nepokryje výtěžek z dražby, bude je město Prostějov následně po provozovatelích vozidel vymáhat soudní cestou, což znamená další nárůst nákladů,“ doplnil informace náměstek Pospíšil.

Vyzýváme tedy majitele a provozovatele vozidel s propadlou technickou kontrolou, které buď blokují parkovací místa ve městě, nebo byla již městem odtažena a odstavena na odstavném parkovišti, aby neváhali a o svá vozidla se co nejdříve postarali. Ušetří si tak nemalé finanční prostředky. V případě dotazů je možno kontaktovat pracovníka Odboru správy a údržby majetku města Petra Poláka na tel. 582 329 558.

U 8 případů vozidel bez platné technické kontroly již bylo vydáno povolení k provedení jejich dražby. Ty mají proběhnout v průběhu první poloviny roku 2023.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMPv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.