čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Za sériovou trestnou činnost může být trest až pět let vězení

Olomoučtí kriminalisté obvinili 36letého muže z Prostějovska ze spáchání přečinů krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody.

Viní jej ze spáchání bezmála dvou desítek skutků majetkového charakteru, kterých se měl během posledních dvou měsíců dopustit převážně v Olomouci. Začátek této sériové trestné činnosti odstartoval v Prostějově, kde měl na sklonku loňského listopadu násilně vniknout do dvou nebytových prostor, ze kterých měl odcizit finanční hotovost, mobilní telefon a tablet.

Poté svoji činnost přesměroval do Olomouce. Zde se objektem jeho zájmu staly především zdejší restaurační zařízení, čerpací stanice a trafiky. Z těchto míst si měl odnést zejména finanční hotovost, klasické i elektronické cigarety, alkohol, elektroniku a v jednom případě nepohrdl ani několikakilovým kusem masa. Celkově tak měl svým jednáním způsobit škodu ve výši téměř půl milionu korun.

Společným znakem všech skutků byla razance provedení samotného násilného vniknutí do napadených objektů. Obviněný měl zpravidla využít kamene či dlažební kostky, za pomocí kterých si sjednal do cílových míst přístup.

Kriminalisté na případech od samotného začátku usilovně pracovali. Díky důsledné operativně pátrací činnosti shromáždili zásadní poznatky, na jejichž základě určili totožnost možného pachatele. Z důvodu, že se jednalo o muže bez stálého bydliště a zaměstnání, zdržujícího se na různých místech, vyhlásili po něm celostátní pátrání.

Klec spadla ve čtvrtek 26. ledna v nočních hodinách během jeho marného pokusu o vloupání do restauračního zařízení na periferii Olomouce, kterému předcházelo taktéž neúspěšné vloupání do budovy olomouckého nemocničního zařízení. Krátce po spáchání činu jej policisté v bezprostřední blízkosti místa zadrželi.

"Během výslechu se obviněný, několikrát soudně trestaný recidivista, ke svému protiprávnímu jednání v plném rozsahu doznal. Po sdělení obvinění dal vyšetřovatel podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který soud akceptoval. Trestní stíhání probíhá vazebně. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest," sdělila mluvčí Petra Vaňharová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tim Hüfner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.