čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Prostějov chce vytvořit pás zeleně, chce nakoupit přes 5 km² plochy

Problematika výkupu pozemků pro vytvoření rozsáhlého pásu zeleně na jihu města se řeší Odborem správy a údržby majetku města od ledna 2019. Nyní je potřeba vyřešit výkup dalších 5 506 m2.

„Pás kolem města má za cíl zvýšit rekreačních možnosti obyvatel a adaptaci na probíhající klimatické změny pomocí vytváření společenstev s převažující přírodě blízkou skladbou, s tím souvisejícím zadržováním vody v krajině a zlepšování hygienických podmínek jižní části města,“ uvedla 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová.

O výkupu tohoto pozemku, pro takzvaný Jižní prstenec, kladně rozhodli na svém posledním zasedání (21. 2. 2023) zastupitelé. Radní jim doporučili schválit jeho výkup za zhruba 2.75 milionu korun.

„Investice do zeleně jsou z dlouhodobého hlediska správné. Jsou to příspěvky k budoucímu lepšímu životnímu prostředí ve městě a my k nim takto přistupujeme,“ konstatoval primátor František Jura.

Odborem územního plánování a památkové péče byla zpracována územní studie pro území označované zjednodušeně jako "Jižní prstenec", jehož rozloha činí přes 30 hektarů. Řešené území je ohraničeno západním okrajem ulice Čechovická, východním okrajem ulice Brněnská a pásem, který sahá od ulice Jaroslava Kaštila až po ulici Za Určickou. Řešením bylo dotčeno přibližně 60 pozemků různých vlastníků v katastrálních územích Prostějov, Krasice a Čechovice.

„Následně došlo ke zpřesnění výstupů této studie se zmenšením plochy potřebných pozemků na 12 hektarů a rozdělením návrhu realizace výkupů pozemků do tří etap. Oslovili jsme vlastníky pozemků v celém rozsahu plánovaného záměru. Vzhledem k tomu, že jde o vysoce prioritní záležitost, je třeba pracovat s vhodnou výší cenové úrovně tak, aby byla pro vlastníky pozemků zajímavá a akceptovatelná,“ popsala další kroky 1. náměstkyně Sokolová.

V souladu s navrženým postupem a s navrženou cenovou strategií je v současné době možné realizovat výkup části pozemku v katastru obce Krasice o výměře cca 5.506 m2. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMPv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.