sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Prostějov zvláštně přerozděluje dotace sportovcům. Dle Pirátů peníze dostane ten, kdo nekritizuje město

Jak město přiděluje dotace sportovním oddílům? Závisí to na úspěších a počtu členů, nebo spíše na tom, zda splňují stanovené kritéria a potřeby města?

Podle Pirátů není v Prostějově správně nastaven systém pro přidělování dotací sportovním oddílům. TJ Prostějov, který má za sebou úspěchy na národní i mezinárodní úrovni a 15krát více členů než TJ Sokol Vrahovice, obdržel menší finanční podporu. Piráti tvrdí, že systém přidělování dotací je třeba nastavit tak, aby byl transparentní a aby bylo jasné, na základě jakých kritérií se rozhoduje.

TJ Prostějov je největší sportovní organizací v Prostějově s 978 členy a 57 trenéry, kteří působí v 9 sportovních oddílech. Sportovci se v rámci plavání účastní soutěží na úrovni Mistrovství ČR a někteří z nich se připravují i na Olympiádu v gymnastice. Toto úsilí je samozřejmě časově i finančně náročné, zejména vzhledem k tomu, že plavci potřebují k pravidelnému tréninku bazén, jehož pronájem není levný. Roční členský příspěvek pro děti ve věku 12 let v rámci sportovního oddílu se pohybuje kolem 11 000 korun.

TJ Sokol Vrahovice má dle statistik Národní sportovní agentury 64 členů a 22 trenérů a funguje v něm jeden mužský fotbalový oddíl, který hraje II. okresní ligu Prostějova a několik věkových kategorií působí v mládežnické soutěži na okresní úrovni. Časová a finanční náročnost není tak dramatická. Trénuje se v průměru 1-2x týdně a peníze jdou na správu fotbalového stadionu. Lze odhadovat, dle jiných podobně velkých fotbalových oddílů, že roční členský příspěvek dosahuje maximálně částky 3 000 korun. 

„Rozdíl mezi těmito dvěma oddíly je, myslím, víc než jasný, přesto má TJ Sokol Vrahovice vzhledem k jeho rozpočtu dostat větší podíl podpory. TJ Prostějov žádal o dotaci ve výši 1 300 000 Kč, dostane však jen 63 % žádané částky, tedy 830 000 Kč, což je zhruba 10 % z celkového rozpočtu oddílu. TJ Sokol Vrahovice žádal o 150 000 Kč a dostane 100 000 Kč, což je 66 % žádané částky a 21 % z jeho celkového rozpočtu. Jak je to možné? Podle hodnocení sportovní komise je úroveň soutěží a časová náročnost u TJ Sokol Vrahovice mnohem vyšší a stejné je to i u finanční náročnosti. Lze jen doufat, že na výši dotace a takto nastaveném “nesystému” nemá vliv skutečnost, že předsedou TJ Prostějov je Aleš Matyášek, dlouhodobý kritik vedení města a opoziční zastupitel. Za jeho oprávněné výroky však budou neoprávněně byti členové TJ Prostějova,“ popisuje situaci zastupitel města Jan Mochťák. 

Celý systém je dle vyjádření vedení města vystavěn transparentně, spravedlivě a předvídatelně. Při pohledu na určené podíly poskytnutého financování však není možné najít žádný logický matematický vzorec, který výši dotace z veřejných zdrojů určuje. Často se vychází z jisté tradice toho, kolik bylo přiděleno rok či dva roky zpátky. Aniž by poskytnutá podpora reflektovala třeba zvýšené náklady různých oddílů ve spojitosti s nárůstem cen energií v posledním roce či záměry rozvoje - pokud tedy nejde o fotbal či tenis. Zcela chybí možnost vyhodnocení účelnosti takto vynaložených prostředků.

„Jsem přesvědčen, že je možné nastavit transparentní systém podpory, který bude na jednu stranu garantovat sportovním oddílům jistou výši minimální částky do dalších let a současně i nabídne prostor pro individuální rozvoj v příslušném roce. Je nutné celý systém bez jasných pravidel a nepochopitelných rozhodnutí změnit. Je to významné nejen pro sportovní organizace, ale především pro uživatele - děti i dospělé. Musíme se maximálně zasadit o to, aby se sportování dětí v Prostějově nestalo výsadou jen pro domácnosti s vyššími příjmy,“  dodává Petr Lysek, člen sportovní komise v Prostějově.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Prostějovští Piráti | Zdroj Social media tým Pirátů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.