pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Voda na Plumlově je podle hygieniků v Olomouckém kraji dál čistá

Bez obav mohou i nadále vyrazit lidé na Plumlovskou přehradu u Prostějova. Voda podle posledních odběrů vzorků je zde stále čistá a vhodná ke koupání. Situace se nezměnila ani na oblíbených jezerech Poděbrady u Olomouce.

Štěrkopísková jezera si tradičně zachovávají čistou vodu po celé léto a hygienici tak zde odebírají vzorky pouze jednou za měsíc.

Vzorky na Plumlovské přehradě odebírali hygienici v pondělí. "Podle těchto vzorků je voda ve vodní nádrži Plumlov vhodná ke koupání, je to voda nezávadná s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů. Má vyhovující smyslově postižitelné vlastnosti. Oproti posledním odebraným vzorkům je zde situace stále stejná, neliší se," řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Na poděbradských jezerech budou hygienici vzorky odebírat až za 14 dní. S kvalitou vody na tamních jezerech není dlouhodobě žádný problém, loni byla čistá po celou sezonu. Odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Voda navíc obsahuje málo živinných látek, které potřebují pro svůj růst sinice. "Podle posledního odběru z 26. června je voda stejné kvality jako ve vodní nádrži Plumlov," doplnila Čehovská.

Až na drobné výkyvy se čistá voda udržela v Plumlovské nádrži po celé loňské prázdniny. Nádrž byla před čtyřmi lety zrekonstruována, během předloňských prázdnin se však ještě potýkala s výskytem sinic, kvůli kterým bylo její dno nákladně vyčištěno. Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze investovalo 270 milionů korun.

Autoři | Foto mapio.net

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.