sobota 11. května 2024 Svatava

Město Prostějov odstraní zátarasy, které na parkoviště na Komenského ulici instaloval soukromník

Prostějovská radnice chce ve čtvrtek odstranit betonové zátarasy z městských pozemků, které tam v závěru loňského roku instalovala firma Manthellan a parcely od té doby odmítá vyklidit. Plocha bude uvolněna k parkování, sdělila primátorka Alena Rašková (ČSSD). Pozemky v centru Prostějova, které dříve sloužily jako parkoviště, měl Manthellan pronajaté a loni je zabral kvůli plánované stavbě nákupního centra. Prostějovská radnice ale po letech diskusí začátkem letoška od projektu ustoupila a smlouvy s investorem po poradě s právníky označila za neplatné. Na pronajatém parkovišti ovšem zůstaly zátarasy, které tam Manthellan instaloval kvůli archeologickému průzkumu.

Radnice v polovině dubna podala na Manthellan žalobu, v níž požaduje vyklizení pronajatých pozemků. „Protože však město naléhavě potřebuje parkovací plochy, které firma Manthellan odmítá dobrovolně předat, dá se, dle mínění právní kanceláře, přistoupit k uvolnění parkovací plochy městem. Jde sice o postup, který má svá rizika, nicméně dlouhodobě by stávající stav odporoval zájmům města," uvedla Rašková.

Rašková se rozhodla vydat pokyn k vyklizení pozemků po poradě s právníky, kteří Prostějov ve sporu zastupují. Nepodařilo se získat vyjádření společnosti Manthellan. Její mluvčí Juraj Aláč v dubnu řekl, že smlouvy mezi městem a investorem jsou platné a závazné.

Radnice názor na smlouvu o smlouvě budoucí s firmou Manthellan z roku 2010 změnila na začátku letošního roku poté, co si u advokátní kanceláře nechala zpracovat právní rozbor. Podle právníků je smlouva týkající se chystané stavby nákupního centra od začátku neplatná. Zrušení smlouvy už dříve požadovala u soudu společnost Prior-obchodní domy, která v Prostějově zrekonstruovala obchodní dům Prior.

Soudní spor se týkal postupu radnice při přípravě projektu. Zatímco v podmínkách tendru byl závazek, že investice bude zahrnovat i stavbu společenského centra, v uzavřené smlouvě s Manthellanem už o tom není zmínka. Ředitel společnosti Prior-obchodní domy Adolf Vlk upozornil, že uchazeči o tento projekt kvůli tomu neměli rovné podmínky. Okresní soud dal v roce 2015 za pravdu firmě Prior-obchodní domy a rozhodl, že smlouva o smlouvě budoucí mezi Manthellanem a městem je neplatná.

Proti verdiktu okresního soudu se ale odvolala radnice i společnost Manthellan. Krajský soud v Brně v roce 2016 žalobu společnosti Prior-obchodní domy zamítl. Nejvyšší soud pak letos vyhověl dovolání společnosti Prior a zrušil rozsudek krajského soudu, protože prý není dostatečně odůvodněný. Krajský soud bude muset žalobu znovu projednat.

Galerie Prostějov má být postavena v místě, kde stojí starý společenský dům. Projekt připravila skupina investorů, kteří v Olomouci postavili nákupní centrum Šantovka. Se stavbou Galerie Prostějov nesouhlasí část obyvatel města. Manthellan už dříve kvůli problémům s chystanou stavbou pohrozil radnici žalobou o náhradu až půlmiliardové škody.

Autoři | Foto Google Maps

Štítky parkování, stavby, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.