sobota 20. dubna 2024 Marcela

Zámek v Čechách pod Kosířem otevře novou expozici s kresbami Mánesa

Zámek v Čechách pod Kosířem, který se pyšní kolekcí 14 obrazů významného českého malíře 19. století Josefa Mánesa, chystá na podzim otevřít novou expozici Mánesových kreseb. Zaměří se na umělcovy kresby a grafiky, na kterých zachytil prostý lid, řekl dnes novinářům kastelán zámku Martin Váňa. Mánes je se zámkem v Čechách pod Kosířem osobně spjat, pobýval tady mezi lety 1849 až 1870 a vytvořil zde řadu prací.

„Na zámku máme již nyní unikátní sbírku 14 Mánesových maleb, které tady vznikly buď přímo na zámku nebo v souvislosti s jeho pobytem v Čechách pod Kosířem. Dosud nám ale bylo vytýkáno, což reflektujeme, že zde nezmiňujeme autorovu lidovou tvorbu. Chtěli jsme to sem také zahrnout, ale do zámecké expozice se jeho Hanačky nehodí. Hledali jsme pro ně proto nové prostory," uvedl kastelán.

Novou expozici chce správa zámku otevřít v Mánesově altánu v zámeckém parku, který je nyní nevyužitý. Druhá část bude součástí zámeckých prostor. „První část v Mánesově altánu bude zaměřena na jeho folklorní tvorbu a otevřena by měla být 28. září při příležitosti takzvaného Velkého setkání Hanáků. Druhá část, která bude přímo na zámku, bude zahrnovat kresby a grafiky, které vznikly z jeho kontaktu se zdejším zámeckým panstvem. Půjde o dopisní papíry, které pro ně maloval, či pohledy na zámek," doplnil Váňa.

Nová expozice by měla podle správy zámku zahrnovat přes 80 Mánesových kreseb, jejichž majitelem či správcem je většinou Národní galerie. Zámek se na ni nyní obrátil kvůli vytvoření kopií. „Národní galerii žádáme o 85 kreseb, které vytvořil Mánes v souvislosti se svým pobytem v Čechách pod Kosířem. Jde nám opravdu o díla, která jsou s tímto místem spjata," dodal kastelán.

Zámek v Čechách pod Kosířem se předloni na jaře otevřel veřejnosti po rozsáhlé rekonstrukci. Zámek, který dříve vlastnil šlechtický rod Sylva-Tarouca, převzal od státu Olomoucký kraj. Do opravy postupně investoval zhruba sto milionů a v rekonstrukcích pokračuje. Loni zámek i zdejší akce navštívilo téměř 50.000 návštěvníků, nyní byla otevřena třetí návštěvnická sezona.

 

Autoři | Foto By Jan Kameníček [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.