pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Gastroenterologové z prostějovské nemocnice pracují s novými přístroji za dva milióny

Několika novými přístroji se může pochlubit gastroenterologické oddělení Nemocnice Prostějov, která patří do skupiny AGEL. Díky novým moderním přístrojům se pacientům dostane rychlejšího, ale zároveň i kvalitnějšího vyšetření trávicího traktu. Investice přišla na zhruba dva milióny korun.

První novinkou v přístrojovém vybavení je gastroskop zaváděný nosem, který slouží k vyšetření jícnu, žaludku a dvanácterníku. „Tento přístroj má vyšší rozlišení než přístroje předchozí řady a umožňuje nově pohyb špičky endoskopu ve všech směrech. Endoskop, který nahradil dosavadní starší typ nosního gastroskopu, patří mezi nejmodernější endoskopy a je vybaven celou řadou  funkcí, které umožňují lepší diagnostiku a léčbu,“ uvádí výhody nového přístroje primář gastroenterologického oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Jaroslav Maceček.

Vyšetření novým přístrojem je pro pacienta mnohem šetrnější než dříve. Přístroj má vysoce kvalitní moderní optiku, která dovoluje lékaři důsledně a velmi podrobně prohlédnout sliznice těchto orgánů. „Vzhledem k malému průměru endoskopu nelze tímto typem přístroje provést všechny zákroky. Zejména složitá odstraňování polypů z různých částí trávicího traktu a velkokapacitní biopsie se provádějí klasickými video-endoskopy nejvyšší řady a trávicí trubici jsme schopni plnit i oxidem uhličitým a vodou, což je daleko šetrnější než plnění vzduchem. Zavedli jsme také intenzivnější analgosedaci (navození hlubokého spánku) před výkonem a nabízíme i kompletní přípravu pacienta na vyšetření,“ doplnil primář.

Další novinkou na oddělení je Argon plazma koagulátor, což je přístroj k ošetření krvácení, cévních anomálií a dalších onemocnění trávicího traktu. Třetím nově pořízeným přístrojem je sušící skříň, která všechny endoskopy uchovává ve sterilním prostředí, a jsou neustále proháněny vzduchem, což eliminuje přenos infekce prakticky na nulu.

Gastroenterologické oddělení Nemocnice Prostějov jako jedno z mála v Olomouckém kraji nabízí miniinvazivní postupy a metody. Lékaři jsou schopni vyřešit celou řadu onemocnění a ušetřit tak klienty rozsáhlých operačních zákroků. Kromě endoskopické části dále pravidelně sledují a léčí pacienty s chorobami zažívacího ústrojí jako je onemocnění jater, žlučových cest, slinivky břišní, žaludku, tenkého i tlustého střeva. „Na našem pracovišti ročně provedeme více než tři tisíce endoskopických vyšetření a výkonů, přičemž většina endoskopických vyšetření je prováděna ambulantně, složité zákroky zejména na žlučových cestách provádíme za hospitalizace a k dispozici máme dospávací pokoj s monitorovanými lůžky,“ dodal primář Maceček.

Autoři | Foto Nemocnice Prostějov

Štítky zdravotnictví, lékaři, nemocnice, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.