čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Plán vodáků sjet Hloučelu se kvůli suchu komplikuje. Zkusí to na podzim

Vodáci kvůli suchu odložili dlouho plánované splutí říčky Hloučely, která vytéká z Plumlovské přehrady a vine se okrajovými částmi Prostějova. Kánoe měly na hladinu Hloučely po desetileté pauze opět vyplout v polovině června, avšak do říčky by muselo být vypuštěno velké množství vody z Plumlovské přehrady, což by v době sucha výrazně snížilo hladinu vodní nádrže. Splutí Hloučely bylo proto posunuto na podzim, řekla předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova Milada Sokolová.

Poslední zmínka o sjíždění Hloučely se datuje do doby před deseti lety. Sokolová letos chtěla tradici obnovit. Povodí Moravy ale organizátory akce požádalo o odklad chystané akce. „Samozřejmě si uvědomuji, že i náš region je několik let ohrožen nedostatkem srážek, a tudíž vody. V žádném případě bychom akcí nechtěli ohrozit plaveckou a rybářskou sezónu či stát za ekologickou katastrofou. Proto jsme návrh na odklad ihned akceptovali," uvedla Sokolová.

Podle technicko-provozního ředitele Povodí Moravy Davida Fíny je třeba s vodou v Plumlovské přehradě kvůli suchu šetřit. Hladina v přehradě je nyní sice jen zhruba čtyři centimetry pod maximální zásobní hladinou, avšak zřejmě bude kvůli nedostatku dešťových srážek dál klesat.

Zvýšení průtoku v Hloučele by pokles hladiny urychlilo. "Propočtem by zvýšení odtoku na zhruba sedm metrů krychlových za sekundu po dobu čtyř hodin znamenalo pokles hladiny o přibližně 25 centimetrů," upozornil Fína.

Říčka Hloučela pramení v lesích Drahanské vrchoviny a měří zhruba 40 kilometrů, přičemž vtéká do Plumlovské přehrady. Poté protéká stejnojmenných biokoridorem na severním okraji Prostějova, který tvoří sedm kilometrů dlouhý pás parkových, lesoparkových i přírodních porostů podél dolního toku Hloučely. V městské části Vrahovice se Hloučela stéká s přibližně stejně velkou říčkou Romží.

Autoři | Foto By Jiří Komárek [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.