pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Voda na Poděbradech i na Plumlovské přehradě je podle hygieniků čistá

Vodní plochy v Olomouckém kraji, jejichž kvalitu kontrolují hygienici, nabízejí před hlavní prázdninovou sezonou čistou vodu. Lidé se tak mohou bez obav vykoupat na Plumlovské přehradě u Prostějova i ve štěrkopískových jezerech Poděbrady. Voda je podle posledních odběrů vzorků vhodná ke koupání, obavu nemusejí mít ani citliví lidé. To řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Hygienici začali kvalitu vody v obou oblastech kontrolovat v polovině května. „Následný odběr za 14 dnů, tedy 28. května, byl proveden ve vodní nádrži Plumlov. Všechny tři odběry můžeme hodnotit jako vodu vhodnou ke koupání, vodu nezávadnou, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci," uvedla Čehovská.

Hygienici i letos zaměří svou pozornost více na vodní nádrž Plumlov, kde budou kvalitu vody kontrolovat jednou za dva týdny. „V případě koupací oblasti Poděbrady se provádí kontroly jakosti vody ke koupání jedenkrát za 28 dnů," doplnila hygienička.

Frekvence kontroly se odvíjí i od situace v obou oblastech. Na Poděbradech není s kvalitou vody dlouhodobě žádný problém. Loni se v jezerech udržela kvalitní voda po celou sezonu. Odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže, voda navíc obsahuje málo živinných látek, které potřebují pro svůj růst sinice.

Jiná situace je na Plumlovské přehradě. Loni tam museli hygienici v první polovině srpna vyhlásit kvůli vysokému obsahu sinic zákaz koupání, zrušen byl až první týden v září. V nádrži se rozmnožily i přesto, že přehrada byla před pěti lety rekonstruována a Povodí Moravy její dno nákladně vyčistilo. Předloni se, až na drobné výkyvy, čistá voda udržela v nádrži po celé prázdniny. Podle zástupců Povodí Moravy byla zhoršená kvalita vody důsledkem velmi vysokých teplot v kombinaci s minimálním přítokem řeky Hloučely. Na kvalitě vody se podle nich podepisuje i absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky voda, koupání, léto, Olomoucko, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.