čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Voda je podle hygieniků stále čistá na Poděbradech, plumlovské přehradě i v přerovské Laguně

Zcela bez obav se mohou lidé vykoupat v Plumlovské nádrži u Prostějova. Voda je tam podle hygieniků stále čistá a lidem žádné zdravotní problémy při koupání nehrozí. Podobná situace je před prázdninovou sezonou také na štěrkopískových jezerech Poděbrady. Jde o dvě vodní plochy v kraji, které hygienici kontrolují. Další odběry budou na Plumlově dělat za dva týdny, řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Vzorky hygienici naposledy odebírali tento týden v pondělí. „Podle posledních odběrů je voda ve vodní nádrži Plumlov a v koupací oblasti Poděbrady vhodná ke koupání, je to voda nezávadná, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci a s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi," uvedla Čehovská.

Lidé nemusejí mít obavy ani ze sinic, které potrápily Plumlovskou nádrž loni v létě, když tam hygienici v první polovině srpna vyhlásili kvůli vysokému obsahu sinic zákaz koupání. „Co se týče sinic ve vodní nádrži Plumlov, kde obyčejně bývají nějaké problémy, můžeme konstatovat, že v současné chvíli jsme jako orgán ochrany veřejného zdraví s množstvím sinic ve vodě velmi spokojeni," doplnila Čehovská.

Hygienici začali kvalitu vody v obou oblastech kontrolovat v polovině května. Na Plumlově budou kvalitu vody kontrolovat jednou za dva týdny, na jezerech Poděbrady jedenkrát za 28 dnů, doplnila hygienička. Na Poděbradech není s kvalitou vody dlouhodobě žádný problém. Loni se v jezerech udržela kvalitní voda po celou sezonu.

Čistá voda se drží před prázdninami i v ostatních místech Olomouckého kraje. Například v Přerově se kvalitou vody v přírodním koupališti Laguna zabývali v uplynulých dnech odborníci ze zdravotního ústavu; voda v Laguně je podle nich vhodná ke koupání.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky voda, koupání, léto, Olomoucko, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.