čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Voda v plumlovské přehradě je stále čistá, koupat se bez problémů zatím dá i na Poděbradech

Voda v Plumlovské nádrži u Prostějova je stále čistá. Vyplývá to z výsledků rozboru vzorků vody odebraných tento týden. Lidem žádné zdravotní problémy při koupání nehrozí, řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Bez obav se mohou koupat lidé i ve štěrkopískových jezerech Poděbrady, kde se však problémy obvykle nevyskytují po celé léto. Jde o dvě vodní plochy v kraji, které hygienici kontrolují.

Vzorky hygienici naposledy odebírali v pondělí. „Z data odběru tento týden v pondělí je voda ve vodní nádrži Plumlov vhodná ke koupání, to znamená, že je to voda nezávadná, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci," uvedla Čehovská. Další vzorky budou hygienici podle ní odebírat za dva týdny.

V Plumlovské nádrži, která byla před pěti lety rekonstruována a Povodí Moravy její dno nákladně vyčistilo, za poslední roky na začátku prázdnin problémy s čistotou vody nejsou. Vyskytují se však během léta. Loni tam museli hygienici v první polovině srpna vyhlásit kvůli vysokému obsahu sinic zákaz koupání, zrušen byl až první týden v září. „Před revitalizací se zde problémy vyskytovaly již v polovině července, po revitalizaci to bylo bohužel loni v polovině srpna. Jsme v očekávání, záležet bude i na počasí," řekla hygienička. Na kvalitě vody se zde podepisuje i absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí.

Hygienici začali kvalitu vody v obou oblastech kontrolovat v polovině května. Na Plumlově budou kvalitu vody kontrolovat jednou za dva týdny, v jezerech Poděbrady jedenkrát za 28 dnů, doplnila hygienička. Poděbrady nemají s kvalitou vody dlouhodobě žádný problém. Loni se v jezerech udržela kvalitní voda po celou sezonu.

Autoři | Foto By Jiří Komárek [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.