čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Investor Galerie Prostějov poslal stranám s „relevantním programem" předvolební finanční dary

Padesátitisícové finanční dary rozeslala před komunálními volbami osmi politickými stranám a hnutím v Prostějově společnost Manthellan, která s radnicí vede vleklý spor kvůli plánované stavbě nákupního centra Galerie Prostějov. Výjimkou je ČSSD, kterou firma nepodpořila, protože nerespektuje platné smlouvy, řekl dnes novinářům předseda představenstva Manthellanu Richard Morávek. Investor si podle něj od netradičního kroku slibuje zahájení dialogu o projektu Galerie Prostějov.

Radnice tvrdí, že smlouvy s Manthellan nejsou platné, investor má opačný názor. Radnice postoj ke smlouvě o smlouvě budoucí s firmou Manthellan z roku 2010 změnila začátkem letoška poté, co si u advokátní kanceláře nechala zpracovat právní rozbor. Podle právníků města je smlouva týkající se chystané stavby nákupního centra od začátku neplatná.

Padesátitisícové finanční příspěvky společnost Manthellan podle Morávka poslala dnes ráno na transparentní účty hnutím PéVéčko, Na rovinu, Změna pro Prostějov a prostějovským organizacím SPD, ANO, ODS, KDU-ČSL, KSČM. „Vybrali jsme strany, které mají relevantní program pro komunální volby. Je to nestandardní krok, s tím souhlasím. Na druhou stranu je plně transparentní. Nechceme nic jiného, než aby s námi začal někdo mluvit a zahájil se dialog," uvedl Morávek.

Peníze firma Manthellan neposlala ČSSD, která je spolu s PéVéčkem a KSČM součástí radniční koalice. Primátorkou je Alena Rašková z ČSSD, která na začátku roku smlouvy s Manthellanem označila za neplatné. Finanční příspěvek Manthellanu vrátí hnutí Na rovinu. „Jakmile peníze přijdou, tak je okamžitě pošleme zpátky. Vůbec si nedovedu představit, co tady tímto krokem Manthellan zamýšlel," řekl lídr hnutí Aleš Matyášek.

Podle Matyáška se firma Manthellan pomocí finančních darů zřejmě snaží dosáhnout toho, aby byl zvrácen stav, který je pro ni momentálně nepříznivý. „Obrátím se na orgány činné v trestním řízení, aby posoudily, jestli se nejedná o úplatek," podotkl. Peníze chce firmě Manthellan vrátit také ODS. Řekl to místopředseda oblastního sdružení ODS a zastupitel Tomáš Blumenstein.

Manthellan podle Morávka pokračuje v přípravě projektu Galerie Prostějov. „Chceme získat územní rozhodnutí a do konce příštího roku stavební povolení. Stavbu plánujeme zahájit v roce 2020," uvedl Morávek. Podle něj investor potřebuje součinnost města. „Požádali jsme o součinnost v rámci územního řízení, z rady jsme ale nedostali ani odpověď," uvedl.

Galerie Prostějov má být postavena v centru Prostějova v místě, kde stojí kulturní dům. Se stavbou nesouhlasí někteří obyvatelé. Podle Morávka je investor připraven diskutovat se zástupci města o podobě projektu. Zrušení smlouvy a smlouvě budoucí s Manthellanem o projektu Galerie Prostějov už dříve požadovala u soudu firma Prior-obchodní domy, která v Prostějově zrekonstruovala obchodní dům. Žalobu znovu projedná krajský soud. Podle Morávka zatím není pravomocný rozsudek a smlouva platí.

Autoři | Foto Google Maps

Štítky politika, trh, architektura, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.