sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V Prostějově dnes otevřelo Národní sportovní centrum, stálo 140 milionů korun

Lepší podmínky pro trénink mají sportovci v Prostějově díky dnes otevřenému Národnímu sportovnímu centru, které bylo za bezmála 140 milionů korun postaveno v okrajové části města. Ve sportovní hale budou trénovat mladí volejbalisté, basketbalisté či tenisté a bude sloužit i žákům prostějovských škol. Většinu nákladů na stavbu Národního sportovního centra pokryla státní dotace 110 milionů korun.

„Hala bude sloužit především kolektivním sportům volejbalu a basketbalu. Máme tam i nějaké hokejisty a fotbalisty. V dopoledních hodinách pak bude sloužit pro výuku školní tělesné výchovy především pro střední školy," řekl ředitel haly Ivan Pospíšil, podle kterého nové sportoviště je už nyní denně obsazeno od 07:00 do 22:00.

Národní sportovní centrum v Prostějově postavil Spolek Prostějov olympijský. Spolek v roce 2015 kvůli stavbě haly založilo město společně s krajským úřadem a Tenisovým klubem Prostějov, v jehož vedení je vlivný sportovní manažer Miroslav Černošek. Spolek bude podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) dostávat dotace na sportovní činnost v celkové výši pět milionů korun, přičemž roční náklady na provoz sportovního centra budou činit 7,5 milionu korun.

Zbývajících 2,5 milionu korun na provozní náklady budou muset zaplatit členové spolku. Hejtmanství ročně spolku pošle členský příspěvek 1,3 milionu korun a po 600.000 korunách má přispět prostějovská radnice a Tenisový klub Prostějov.

Hlediště nové haly pojme 340 diváků a kapacitu lze zvýšit pomocí rozkládacích tribun. V Národním sportovním centru se podle Pospíšila budou hrát zápasy mládežnické kategorie basketbalu. „Ve volejbale pak žačky, kadetky a juniorky. A veškeré mistrovské zápasy," podotkl Pospíšil, podle kterého má hala potřebnou certifikaci. „Máme klasifikaci extra, což jsou jenom tři haly v republice. Hala splňuje podmínky i na té nejvyšší úrovni, takže teoreticky by se tady mohl hrát basketbal a volejbal i na extraligové úrovni," řekl.

Výše příspěvku podle využití haly

Výše příspěvku se odvíjí od využití haly. Na školy zřizované krajem připadne zhruba polovina provozní doby. Zbývající část volných hodin si rozdělí oddíly TK Prostějov a sportovní organizace zřizované městem Prostějov.

Prostějovská radnice do společného projektu sportovní haly už dříve vložila pozemky a krajský úřad zaplatil projekt. Hejtmanství na záměr vyčlenilo 13 milionů korun, z toho pět milionů bylo investováno do pořízení projektové dokumentace.

Spolku Prostějov olympijský musel před časem kvůli pozastaveným dotacím půjčit 23 milionů korun Tenisový klub Prostějov. Ministerstvo školství pak loni v září vyhlásilo nový dotační program zaměřený na národní sportovní centra a dotace obnovilo. Národní sportovní centra mají být s pomocí státních dotací postupně vybudována také v Nymburku, Račicích, Harrachově, Novém Městě na Moravě a Ostravě-Vítkovicích.

Autoři | Foto Facebook David Dokoupil

Štítky sport, hala, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.