pátek 29. března 2024 Taťána

Zábřeh na Šumpersku povede dál dosavadní starosta lidovců František John

Zábřeh na Šumpersku povede v následujících čtyřech letech nadále dosavadní lidovecký starosta František John.

Lídr vítězné KDU-ČSL, která získala v komunálních volbách 41,69 procenta hlasů, nabídla spolupráci STAN a Nezávislé volbě, informoval dnes ČTK John. Lidovci získali v jednadvacetičlenném zastupitelstvu deset mandátů, ostatní dva koaliční partneři po dvou mandátech. „Složení koalice zohledňuje výsledek voleb, důležitým kritériem je také zkušenost z dosavadní spolupráce a programová shoda. Vytvoříme tým, který bude efektivně pracovat pro město Zábřeh, budeme navazovat na dosavadní práci," uvedl John.

Podle něj bude následujících čtrnáct dní koalice ladit koaliční dohodu, jejíž součástí budou programové priority. „O jejím podpisu budeme informovat veřejnost. Ustavující zasedání zastupitelstva je plánované na 1. listopadu," doplnil starosta. V sedmičlenné radě získali lidovci pět radních, ostatní strany budou mít po jednom zástupci. Do opozičních lavic usednou zástupci hnutí ANO, které získalo tři mandáty, komunisté se dvěma mandáty a sociální demokraté a ODS s jedním zastupitelem.

Vítězná KDU-ČSL získala v letošních volbách o osm procent více než před čtyřmi lety. Její lídr, dosavadní i budoucí starosta František John, dostal nyní ve čtrnáctitisícovém Zábřehu od voličů 2800 hlasů. Před čtyřmi lety volby v Zábřehu vyhráli lidovci, měli devět mandátů. Tři křesla dostali sociální demokraté, po dvou mandátech získalo ANO, KSČM a Strana svobodných občanů. Jedno křeslo měli Nezávislí, ODS a Nezávislá volba.

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Štítky politika, starosta, Zábřeh, Šumpersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.