čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Nemocnice v Šumperku investuje přes dvacet milionů do zateplení pavilonu

Nemocnice Šumperk letos investuje s pomocí evropských dotací více než 23 milionů korun do zateplení a revitalizace pavilonu A, ve kterém je například porodnice a dětské oddělení. Rekonstrukce fasády i oken skončí v závěru léta a zlepší tepelné podmínky v budově pro pacienty i zdravotnický personál. Informoval o tom člen představenstva a správce Nemocnice Šumperk Martin Pelnář. Práce neomezí zdravotní péči.

Projekt zateplení pavilonu A počítá s novými okny i fasádou, zároveň se ale podle Pelnáře zlepší zázemí pro pacienty. Díky vyzdění přilehlých balkonů totiž budou mít k dispozici větší pokoje.

Výměnu oken pavilonu A nemocnice zahájí příští týden. Celá investiční akce bude podle Martina Pelnáře technicky velmi náročná, protože její součástí je i revitalizace balkonů. „Stávající balkónová zábradlí odstraníme, balkóny zazdíme a vybavíme novými okny. Tím dojde k zvětšení pokojů pro naše pacienty," podotkl Pelnář. Díky úpravám se podle něj v létě nebude prostor přehřívat. „Takže bude pobyt v nemocnici pro pacienty mnohem příjemnější a pro personál bude i během letních parních dní práce snesitelnější," uvedl Pelnář.

Při rekonstrukci pavilonu A budou přestěhována některá oddělení. Jako první se přesune oddělení gynekologie do pavilonu B, a to na současně nevyužívané pracoviště chirurgie. Do uvolněných prostor gynekologického oddělení se pak budou postupně přesouvat všechna oddělení, ve kterých budou dělníci vyměňovat okna a provádět úpravy.

„Na druhou stranu tímto opatřením nedojde k žádnému omezování zdravotní péče, protože všechna oddělení budou trvale v provozu. S určitým diskomfortem v podobě zvýšeného hluku během výměny oken však musí pacienti i personál přece jenom počítat," uvedl Pelnář.

Nemocnice Šumperk je soukromým zařízením. Od roku 2015 ji vlastní lékař Martin Polach, který nemocnici získal od skupiny Agel. Do rozvoje šumperské nemocnice od té doby investoval několik stovek milionů korun.

Změna majitele Nemocnice Šumperk souvisela s dřívější transakcí, při níž Polach miliardáři Tomáši Chrenkovi prodal svůj čtvrtinový podíl v Agelu a výměnou za to mu Chrenek přenechal nemocnici, která byla dříve součástí skupiny Agel. Nemocnice ročně zajišťuje zdravotní péči pro 200.000 lidí.

Autoři | Foto m.sumperk.cz

Štítky nemocnice, stavby, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.