úterý 19. března 2024 Josef

V Hanušovicích dohlížejí na veřejný pořádek Romové. Hlídají hlavně problémová místa

Bezpečnost v ulicích Hanušovic na Šumpersku začali pomáhat střežit místní Romové. Radnice se k tomuto kroku rozhodla poté, co zhruba dva roky marně sháněla strážníka na uvolněné místo své městské policie. Rizikové oblasti, ale i pořádek například ve školách hlídají dvě asistenční hlídky, jde o dvojice Romů, kteří mají v místní romské komunitě respekt. Podobné asistenty prevence kriminality má od roku 2015 v Olomouckém kraji například Přerov.

„Městská policie v Hanušovicích má nyní jednoho strážníka. Chtěli jsme ji buď zrušit, nebo posílit, ale nemohli jsme nikoho sehnat. Proto jsme se rozhodli zhruba před měsícem zřídit asistenční hlídky z řad Romů," řekl starosta Marek Kostka.

Město na tyto pozice vybralo čtyři Romy ve věku 35 až 50 let, kteří mají v místní romské komunitě respekt. „Mají na sobě uniformu městské policie, ale s nápisem asistent městské policie. Nemají zbraň ani pouta, jde spíše o prevenci a monitoring prostředí. Jsou zřízeny dvě hlídky, které chodí v dvojicích do rizikových lokalit především v problémových časech, například v nočních hodinách. Pomáhají také s organizováním akcí," doplnil starosta. Dodal, že hlídky chodí také o přestávkách do škol, což je podle něj jako prevence proti nevhodnému chování školáků velmi účinné.

Podobný projekt funguje již čtvrtým rokem v Přerově, poprvé zde asistenty prevence kriminality vyslalo město do problémových míst v květnu 2015. Dohlížejí na pořádek v tzv. vyloučených lokalitách města, ale pomáhají řešit i problémy s případným obtěžováním obchodníků či záškoláctvím dětí krytým rodiči. Také zde asistenty město vybralo přímo z řad lidí, kteří v těchto lokalitách bydlí a jež ostatní respektují.

Původně byly v Přerově čtyři romští asistenti městské policie, poté se jejich počet zvýšil na osm, nyní chodí v reflexních vestách asistenční hlídky znovu čtyři, řekl ředitel přerovské městské policie Omar Teriaki. Důvodem jsou peníze. Asistenty původně hradilo ministerstvo vnitra z programu prevence kriminality a ze svého dotačního titulu také úřad práce, nyní město na práci asistentů dostává dotace pouze z ministerstva. „Projekt je nyní na tři roky, doběhnout by měl v roce 2020," řekl Teriaki.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, policie, menšiny, Hanušovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.