pátek 29. března 2024 Taťána

Ke zřícenině Rabštejn nesmí lidé, hradby jsou v havarijním stavu

Kvůli havarijnímu stavu části hradeb zakázaly tento týden úřady turistům vstup ke zřícenině hradu Rabštejn u Oskavy na Šumpersku. Zákaz, který vydal odbor životního prostředí šumperské radnice, platí po celou turistickou sezonu až do začátku září, řekla mluvčí radnice Olga Hajduková. Zřícenina hradu Rabštejn je oblíbeným cílem turistů, ale také horolezců. Za nerespektování zákazu hrozí lidem pokuta až 5000 korun.

K vydání rozhodnutí přistoupili úředníci na návrh Lesů ČR. Zhruba na půlhektarovou plochu je vydán zákaz vstupu do 2. září. „A to v zájmu zdraví a bezpečnosti občanů, z důvodu havarijního stavu západní části severní hradby a zvýšeného rizika samovolného zřícení části zdiva," stojí v usnesení úředníků, které má k dispozici. Oznámení visí také na stránkách Obecního úřadu v Oskavě.

Prostor týkající se především vstupu na zříceninu je nyní označen páskou, chata Rabštejn je podle mluvčí šumperské radnice Olgy Hajdukové přístupná a funguje. Podle Českého rozhlasu Olomouc, který na zákaz upozornil, zhruba před měsícem památku prohlédl statik a doporučil okolí zříceniny neodkladně uzavřít. „Ten svah je opravdu natolik prudký, že uvolnění toho zdiva znamená jednoznačně ohrožení života. Jedná se o území o kruhovém poloměru osmdesát metrů od nepostiženější severní hradby, tedy nádvoří," řekl rozhlasu lesní správce Svatopluk Folta.

Zřícenina hradu Rabštejn leží zhruba dva kilometry severně od Bedřichova, místní části Oskavy. Hrad Rabštejn byl nejvýše položeným hradem historické Moravy. Zmínka o hradu pochází již z roku 1318, na konci 17. století byl hrad definitivně pustý. Z vlastního hradu se zachovaly jen nepatrné zbytky zdí, jimiž se procházelo do hradního dvora. Dominantou zříceniny jsou dvě skalní hradby 25 a 35 metrů vysoké. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka, zbytky hradu se nachází na území přírodní rezervace Rabštejn.

Autoři | Foto Harold [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Štítky ČR, turistika, lesy, správa, Šumpersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.