čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Město Zábřeh zahájilo další etapu založení parku Knížecí sady

Další etapa založení unikátního parku Knížecí sady v hodnotě přes čtyři miliony korun byla zahájena začátkem června. Během čtyř měsíců bude na louce u Oborníka vybudována in-line dráha, parkové cesty a nové veřejné osvětlení.

Součástí projektu navazujícího na alej na hrázi je komplexní řešení areálu tak, aby mohl být využíván všemi věkovými skupinami k rekreaci, pobytu v přírodě i sportu.

Prostor parku bude rozčleněn do pěti tematických celků, které jsou propojeny sítí cest a pěšin. Ideovým záměrem navržené koncepce je pobídka pro uživatele, aby si nový park užili všemi smysly. Proto zde vznikly okruhy inspirované lidskými smysly: chutí, zrakem, čichem, sluchem a hmatem.

„Na stavební práce v letošním roce naváže v návaznosti na přidělení dotace výsadba zeleně. Výsadba byla původně plánovaná krátce po terénních úpravách, z důvodu dotačních podmínek jsme ale dvě další etapy rozdělili a na samotné založení parku plánujeme využít dotace Operačního programu Životní prostředí,“ vysvětlil starosta František John.

Tři kopce mají za cíl vytvořit zajímavý krajinářsko-architektonický prvek, který našel inspiraci v historické zahradní architektuře. „Na Moravě se s tímto prvkem v podobě jahodových kopečků setkáváme například v Květné zahradě v Kroměříži, památce UNESCO. Chtěli jsme také poblíž centra a v dostupnosti mateřských škol vybudovat místo, kde by děti mohly v zimě bezpečně bobovat a sáňkovat,“ popsal význam terénních úprav starosta František John.

Záměr počítá s uplatněním vody, které se v blízkosti rybníků a středověkého náhonu nabízí, a to prostřednictvím tůně a rybničního vodotrysku. Do výsadby zeleně město plánuje zapojit také veřejnost. Park bude vybaven také mobiliářem a uměleckými díly.

Tisková zpráva

Štítky Knížecí sady, Zábřeh, příroda, park

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.