pondělí 6. května 2024 Radoslav

Provozovatel skiareálu dostal pokuty ve stovkách tisíců korun. Bez povolení odebíral vodu pro výrobu sněhu

Dvě pokuty v celkové výši téměř 300 tisíc korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) provozovateli lyžařského areálu v Koutech nad Desnou na Šumpersku za to, že bez povolení odebíral vodu pro výrobu technického sněhu. „Firma K3 SPORT, která areál provozuje, tak porušila vodní zákon," říká ředitel inspektorátu ČIŽP v Olomouci Radek Pallós.

„V rámci kontroly, kterou jsme zahájili loni v listopadu a dokončili letos v lednu, jsme zjistili, že společnost odebrala loni od 26. listopadu do 25. prosince celkem 7 907 metrů krychlových povrchových vod pro výrobu technického sněhu z vodního toku Desná, a to bez platného vodoprávního povolení," uvedl Pallós.

Firma vodu podle Pallóse navíc odebírala v období zákazu obecného nakládání s povrchovými vodami, který byl vyhlášen v období sucha. „Tím tedy nebylo dodrženo opatření obecné povahy vydané vodoprávním úřadem," uvedl Pallós.

Za odběr povrchových vod bez povolení uložili inspektoři společnosti K3 SPORT letos v červenci pokutu 276 745 korun. Její výše je u tohoto typu přestupku stanovena výpočtem a může činit deset až čtyřicet korun za metr krychlový odebraných podzemních vod.

„Po zvážení všech okolností, zejména odběru vody pro generování zisku, jsme stanovili sazbu pětatřicet korun za metr krychlový nedovoleně odebraných vod. Za porušení opatření obecné povahy byla pak uložena sankce 20 tisíc korun,“ dodal Pallós.

Společnost K3 SPORT se proti pokutám odvolala. Ministerstvo životního prostředí však odvolání podle Pallóse zamítlo a rozhodnutí ČIŽP v letos listopadu potvrdilo. Sankce tak jsou od 25. listopadu pravomocné.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, voda, rekreace, lyžování, Šumpersko, ČIŽP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.