sobota 18. května 2024 Nataša

Pejskaře od nového roku čekají změny v poplatcích. Nově také budou muset své psy očipovat, aby měli platné očkování

Od nového roku se v Šumperku mění sazba poplatků, které musí každoročně platit majitelé psů. Zároveň bude platit novela veterinárního zákona, podle kterého musí majitelé svým psům zajistit čip nebo tetování. Očkování proti vzteklině u neočipovaných/nenatetovaných psů nebude od 1. ledna nového roku úředně platné a majitelům tak může být uložena sankce. Důvodem povinné evidence je bezproblémové navrácení zaběhlého psa majiteli.

Město Šumperk vydává novou vyhlášku o místním poplatku ze psů, která bude platná od 1. ledna 2020. Výše sazby poplatku se nově vztahuje k věku, nikoli k přiznání důchodu. Pro psí majitele nad 65 let se sníží poplatek na dvě stě korun za rok. Podle dostupných informací z Městského úřadu Šumperk, bude u druhého a každého dalšího psa téhož majitele poplatek vždy o padesát procent navýšen. Jeho splatnost bude vždy k 31. prosinci, ale zaplatit ho lze kdykoliv v průběhu celého kalendářního roku. Psí poplatky se vztahují také na cizince, kteří jsou v Šumperku přihlášeni k trvalému pobytu.   

„Od poplatku je osvobozena osoba, která je držitelem průkazu ZTP, osoba, která je považována za závislou na pomoci jiné osoby podle zákona upravujícího sociální služby a osoba provozující útulek pro zvířata. Tyto osoby si musí po Novém roce nově zažádat o osvobození a doložit dokumenty prokazující nárok na osvobození,“ uvádí na facebookových stránkách Městský úřad Šumperk.

Podle novely veterinárního zákona, platné od 1. ledna 2020, musí chovatelé svým psům zajistit platné očkování proti vzteklině. Očkování nabývá platnost pouze, pokud je zvíře označeno čipem nebo tetováním, které musí být zaznamenáno v dokladu o očkování. Hlavním důvodem pro evidenci čipů je rychlé vrácení psa majiteli v případě zaběhnutí zvířete nebo jeho nalezení městskou policií. Evidenci psů podle zákona o místních poplatcích vede Městský úřad v Šumperku. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky očkování, čip, tetování, pes, zákon, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.