sobota 18. května 2024 Nataša

Šumperský taxík pro seniory začne jezdit od 6. ledna. Jízdné bude 30 korun na osobu

Senioři a handicapovaní obyvatelé Šumperka se od 6. ledna 2020 dostanou k lékaři či na úřady snadněji. Od tohoto dne začne ve městě jezdit zvýhodněná doprava, kterou lidem poskytne sedmimístný bíložlutý Taxík Maxík. Provozovat ji bude obecně prospěšná společnost Pontis, která ve městě poskytuje sociální služby. Podle mluvčí šumperské radnice, Soni Singerové, si mohou lidé jízdy objednávat od 3. ledna.

„Taxík Maxík budou moci využívat lidé s trvalým pobytem v Šumperku starší 65 let, nebo držitelé průkazu osob se zdravotním postižením ZTP a ZTP/P. Tato služba bude fungovat v pracovní dny od pondělí do pátku od 7 do 15 hodin. Cena jízdného je 30 korun na osobu,“ informoval ředitel společnosti Pontis Miroslav Adámek.

Objednávky bude telefonicky přijímat dispečink v pracovní dny od 8 do 13 hodin na telefonním čísle 774 42 42 39. Odvoz je třeba si zamluvit nejméně 24 hodin před jízdou, nejdříve však tři dny před plánovanou cestou. Vůz mohou lidé využívat na území města Šumperka. „Zhruba po půl roce fungování službu vyhodnotíme a případně ji upravíme,“ doplnil Adámek.

Vůz pro seniorskou dopravu město získalo od Konta bariéry, které je součástí Nadace Charty 77. Podmínkou nadace bylo, aby sedmimístný vůz přispěl ke zlepšení života seniorů ve městech. Hodnota vozu, kterou město přijalo jako dar, je zhruba 530 tisíc korun.

Měst v Olomouckém kraji, která zavádějí taxislužbu pro seniory, přibývá. Důchodci se díky tomu mohou svézt za symbolický poplatek k lékaři, do obchodu či na úřady. Taxislužbu pro starší obyvatele města v roce 2015 jako první zavedl Prostějov, kde ji nyní měsíčně využívají stovky lidí. Senior taxi zavedla od jara 2017 také přerovská radnice a o několik měsíců dříve také Jeseník. Provozují je i menší města v kraji, například Litovel a Uničov, od loňského roku také Šternberk.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, automobilová, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.