sobota 4. května 2024 Květoslav

Autobusák v Šumperku funguje kvůli opravám provizorně

Autobusové nádraží v Šumperku se kvůli rozsáhlé rekonstrukci přestěhovalo do náhradních prostor. S provizorním řešením se počítá do listopadu, kdy by měla modernizace terminálu skončit. Největší tíhu náhradního řešení nese Fialova ulice, velká dopravní zátěž se přesunula také do ulic Jeremenkova a E. Beneše. I proto se v lokalitě změnila dopravní značení. Investice, která začala loni na jaře, si vyžádá zhruba 170 milionů korun. Opatření se zatím obešlo bez větších potíží, řekli dnes novinářům zástupci města.

„V souvislosti s rekonstrukcí přestupního terminálu v Šumperku bylo potřeba přemístit provoz autobusového nádraží do okolních ulic, týká se to ulic Jeremenkova a Fialova. Celý areál přestupního terminálu je dnes staveništěm a je nemožné, aby zde autobusy parkovaly a nastupovali a vystupovali z nich cestujících. V těchto ulicích je zvolena náhradní doprava, byla plánována dlouho dopředu jak s projektantem, tak s provozovatelem autobusové dopravy," řekl dnes na dotaz místostarosta Jakub Jirgl.

Nádraží se přemístilo v polovině ledna. Policisté podle zástupců radnice dál pomáhají s dopravou ve špičkách. „Využili jsme zkušeností s ČSAD Ostrava, která to pro nás zajišťuje, pro ně to byla desátá akce provizorního druhu v pořadí," doplnil starosta Šumperka Tomáš Spurný (Pro Šumperk). Město využívalo zkušeností i krajských dopravních expertů.

Nádraží provizorně sídlí ve Fialově ulici, kam mohou vjíždět jen autobusy a dopravní obsluha; od Jeremenkovy ulice po parkoviště u domu kultury je ulice nyní jednosměrná. Umístěno je zde sedm stanovišť pro nástup se dvěma přístřešky, stanoviště v Jeremenkově ulici slouží pouze pro výstup. Provizorní řešení si vyžádala také úprava přednosti v jízdě na křižovatce u Komerční banky. Ubylo i parkování.

Přestavbě nádraží předcházela rekonstrukce přednádraží. Přinést má nová parkovací místa, vznikne zde cyklověž a nová výpravní budova se sociálním zázemím, její stavbu zajistí ČSAD Ostrava. Zastřešení autobusových zastávek i výpravní budova budoucího přestupního terminálu budou mít ekologické zelené střechy. Na investici město získalo dotaci 54,5 milionu.

Rozpočet Šumperka je téměř 800 milionů korun. Na investice se letos plánuje 211 milionů. Radnice dokončuje dvě zásadní stavby. Kromě autobusového nádraží rekonstruuje krytý bazén za 170 milionů. Město počítá s tím, že si bude muset letos pomoci úvěrem kolem 50 až 60 milionů korun; ve čtvrtek by o tom měli jednat zastupitelé.

Autoři | Foto turistika.cz

Štítky správa, MHD, stavby, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.