neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Na Šumpersku vznikne nový sad a vyhlídka, ze které povede klouzačka

Zábřeh plánuje vysadit ovocný sad a postavit novou vyhlídku na kopci Humenec. Město si od projektu slibuje že se po realizaci stane jedním z nejatraktivnějších míst v okolí.

Vyhlídka je plánovaná jako dvoupatrová stavba, z níž bude vidět na všechna významná místa okolí, tedy obě náměstí, Oborník, část Zábřežské vrchoviny a pohoří Jeseníků. Dolů z vyhlídky by dokonce měla vést klouzačka.

V Zábřehu bude také vysazen nový ovocný sad. Ve spolupráci s Billou město plánuje výsadbu sedmapadesáti stromů. Mezi nimi návštěvníci najdou zejména krajové odrůdy jádrovin a peckovin. Objeví se ale také netradiční druhy ovoce jako temnoplodec černoplodý či hruškojeřáb ouškatý. Všechny tyto ovocné stromy budou navazovat a doplňovat stávající porosty ve svazích mezi terasami. 

Na konci loňského roku podepsal Zábřeh smlouvu o revitalizaci kopce Humenec se společností Billa, která se v loňském roce zavázala k  podpoře projektů ve čtyřech lokalitách napříč Českou republikou. „Plánovaný projekt bude ku prospěchu lidem i přírodě,“ řekl starosta Zábřehu František John. „Výsadbou krajových odrůd dřevin se zvýší biodiverzita a podíl zeleně v krajině. Občanům a návštěvníkům města pak nabídne atraktivní místo pro relaxaci i poučení,“  dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Zábřeh

Štítky Zábřeh, vyhlídka, sad, výlety, rekreace, Humenec, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.