sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Horolezec si po pádu ze skály těžce poranil záda. Letěl pro něj vrtulník

Těžké zranění zad utrpěl pětapadesátiletý horolezec, který spadl v sobotu ze skály z asi šestimetrové výšky v oblasti Rabštejna na Šumpersku. Letěl pro něj vrtulník, sdělil dnes mluvčí Horské služby Radek Zeman.

Horskou službu zavolali kamarádi horolezce. „Zjistil jsem, že pán dopadl na záda a stěžuje si na silné bolesti. Dalo se předpokládat, že kromě žeber si mohl zranit i páteř. Spolu s dalšími lezci, náhodnými kolemjdoucími a kolegou z Horské služby Šumava na dovolené jsme ho proto šetrně zafixovali do vakuové matrace,“ uvedl zasahující člen jesenické horské služby Jan Sázel.

Zachránci museli muže nést přes kameny a jiný těžký terén. „Museli jsme ho nést na nosítkách a já děkuji všem, kdo nám pomohli. Už cestou se k nám připojil lékař zdravotnické záchranné služby a podal pacientovi tišící léky. Na nosítkách jsme jej nakonec přenesli až k sanitce a čekajícímu vrtulníku. Ten pak muže převezl k dalšímu ošetření do nemocnice,“ uvedl Sázel.

Jeseníky lákají v sezoně nejen cyklisty a turisty, ale i řadu horolezců. „Krásná místa na lezení ovšem někdy zlákají i méně zkušené. Kromě toho také řada lezců bohužel riskuje, přeceňuje schopnosti a nedbá na správné techniky či bezpečnostní opatření. Apeluji proto na všechny milovníky skal, aby se řídili všemi doporučeními pro bezpečné lezení,“ uvedl náčelník Horské služby Jeseník Vítězslav Kaller.

Autoři | Foto HZS KHK

Štítky ČR, neštěstí, zranění, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.