sobota 4. května 2024 Květoslav

Nové záchytné parkoviště se stovkou míst vyroste u zábřežského nádraží

V Zábřehu na Šumpersku začala stavba záchytného parkoviště se stovkou míst u vlakového a autobusového nádraží. Dosavadní parkovací systém před nádražím nabízel 130 stání, což podle vedení města nestačilo. Vybudování nového záchytného parkoviště přijde téměř na deset milionů korun. Město na projekt získalo ze dvou třetin evropské dotace. Sdělila to mluvčí radnice Lucie Mahdalová.

Nové parkoviště poskytně dalších 95 parkovacích míst, 31 míst pro jízdní kola a nově budou vyhrazena i stání pro motocykly. Podle starosty Zábřehu Františka Johna je hlavním cílem projektu podporovat, rozvíjet a zlepšovat regionální i místní dopravu a zvyšovat využití jiných forem dopravy, jako je vlaková či autobusová. Souvisejí s tím i úpravy související s vlakovým a autobusovým nádražím, uvedl John.

Vlakové a autobusové nádraží a část prostoru před nádražím byly v Zábřehu postupně zrekonstruovány v letech 2004 až 2007. Součástí byla výstavba nové odbavovací haly vlakového nádraží a podchodu k nástupištím. Změn doznal také prostor před nádražím. „Úpravy zahrnovaly například vybudování nových parkovišť, chodníků, přístupových cest a rekonstrukci autobusového nádraží. V posledních letech provozu ale ze strany cestujících podstatně narostla poptávka po parkovacích kapacitách,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Mahdalová.

Parkovací systém v prostoru terminálu nyní nabízí 130 parkovacích stání. Kapacita je podle města však silně poddimenzovaná. Podle mluvčí radnice v běžný pracovní den z terminálu odjede 337 vlakových a autobusových spojů. Řidiči, kteří v Zábřehu přestupují na veřejnou dopravu, jsou kvůli nedostatku parkovacích stání nuceni odstavovat svá auta v Olomoucké ulici za benzinovou stanicí nebo na parkovišti nedalekého supermarketu.

Autoři | Foto Město Zábřeh

Štítky ČR, stavby, automobilová, Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.