pondělí 6. května 2024 Radoslav

Nový varovný a informační systém je ve zkušebním provozu. Vyšel na 9,2 milionu korun

Obyvatelé Šumperka by měli být daleko rychleji a lépe informováni o případných hrozících nebezpečích. Město dokončilo rozsáhlý projekt modernizace varovného a informačního systému. Dokáže nejen včas upozornit například na hrozící povodně, ale dát lidem i informaci, jak se mají zachovat. Projekt vyšel na 9,2 milionu korun. Podle mluvčí radnice Soni Singerové sedmdesát procent nákladů získalo město z evropských dotací.

Dosavadní sirény byly nahrazeny novými elektronickými. Kromě varovného tónu dokážou poskytnout i údaj o druhu ohrožení a zároveň informovat obyvatele, jak mají postupovat. V místech, kde je větší pravděpodobnost rizika například kvůli povodním, nechalo město instalovat na sloupy veřejného osvětlení i bezdrátové hlásiče, uvedla mluvčí.

Před blížícími se povodněmi budou obyvatelé města včas varováni i díky zařízení pro sběr dat. „Systém automaticky, bez nutnosti lidské obsluhy, sbírá potřebné informace například o aktuální výšce vodních hladin na tocích ve městě. V případě překročení stanoveného limitu pro jednotlivé stupně povodňové aktivity, systém předá informaci na mobilní telefony členům povodňové komise. Tím pádem bude možné rychleji reagovat a řešit mimořádné události,“ uvedla vedoucí krizového řízení města Šumperka Zuzana Matějčková. Doplnila, že systém je navíc funkční i při výpadku elektřiny, disponuje zálohováním po dobu 72 hodin.

Modernizovaný varovný a informační systém Šumperka je součástí jednotného systému varování a informování obyvatelstva, ovládaným z krajského operačního střediska hasičů. V nové podobě jej už lidé mohli slyšet na začátku července při zkoušce sirén. V současné době jsou všechna zařízení instalována a systém je v měsíčním zkušebním provozu. Projekt, který je součástí preventivních protipovodňových opatření města, schválili šumperští radní v listopadu 2017.

Autoři | Tisková zpráva | Foto sumperk.eu

Štítky správa, systém, projekt, modernizace, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.