čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Majitel areálu Králičák chce přilákat více turistů, do jeho obnovy investuje stovky milionů

Několik stovek milionů korun plánuje v příštích letech investovat v horském areálu Kraličák v Hynčicích pod Sušinou u Starého Města na Šumpersku jeho majitel a hlavní investor Dušan Juříček. Díky postupným investicím by se měla zvýšit roční návštěvnost areálu z nynějších 215 000 až na 600 000 lidí v roce 2025. Vyšší návštěvnost bude podle Juříčka rozložena do celého roku a území ji bez problémů pojme.

Plánované investice by podle Juříčka měly do regionu na pomezí Moravy, Čech a polského Kladska přilákat další turisty i lidi, kteří se zde rozhodnou usadit. Počet místních obyvatel prudce klesl po druhé světové válce, kdy bylo z oblasti odsunuto původní německé obyvatelstvo. „Naším cílem je dostat místní krajinu do stavu, aby zde opět žili lidé. Aby to nebyla pouze rekreační oblast, ale životní prostředí lidí. Aby území fungovalo, přijalo dané množství návštěvníků a pulzovalo," řekl dnes novinářům Juříček.

Areál Kraličák zabírá více než 600 hektarů a čítá 12 sjezdovek o celkové délce 10,5 kilometru. Sjezdovky jsou vybaveny sedmi vleky. Letos bylo do areálu investováno 250 milionů korun. „Je to zatím největší jednorázová investice," řekl Juříček, který chce v regionu vytvořit podmínky pro investice i jiných podnikatelů. Součástí investičního plánu je už zahájená stavba šestisedačkové lanovky, která bude uvedena do zkušebního provozu letos na podzim. Lanovka má vyhřívané sedačky, je vybavena wi-fi signálem a za hodinu přepraví až 2 500 lidí. V provozu bude celý rok.

Juříček chce v jednom ze tří místních údolí vrátit život do zaniklé obce Štěpánov, kde plánuje obnovit dvě desítky původních domů. „Objemově a tvarově budou domy stejné. Při stavbě budou samozřejmě použity nové technologie," řekl Juříček. Vnitřní uspořádání nových domů bude podle něj odlišné. Nemovitosti budou sloužit jako apartmány i pro rekreační bydlení. „Nyní je extrémní poptávka po apartmánech. Souvisí to možná s koronavirem a snahou lidí opustit města," uvedl.

Areál Kraličák se podle Juříčka zaměří také na rozvoj letní turistiky. Plánuje se například rozšíření místních tratí pro horská kola, ze kterých si vyberou nároční bikeři i rodiny s dětmi. Areál nabídne návštěvníkům prohlídku opravených bunkrů v okolí. Do roku 2026 by v něm měla začít fungovat farma na výrobu vlastních produktů, která návštěvníkům nabídne i agroturistiku.

Ve Starém Městě a jeho okolí po druhé světové válce žilo přes 5 000 obyvatel, což byl podle Juříčka pro zdejší krajinu optimální stav. „Všichni se tehdy uživili prací. Dnes je tady 1 700 obyvatel včetně místních částí," řekl Juříček. Po odsunu původního německého obyvatelstva se změnilo složení místních obyvatel, kteří desítky let pracovali hlavně v lesnictví a zemědělství. Tyto obory ale podle Juříčka nyní uživí jen malou část obyvatelstva, budoucnost mají služby spojené s turistickým ruchem.

Autoři | Foto http://leto.mujkralicak.cz/

Štítky ČR, rekreace, stavby, příroda, sporty, Šumpersko, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.