pondělí 29. dubna 2024 Robert

Konec babího léta Šumperk oslaví svátkem sv. Václava

Na závěr babího léta se v Sadech 1. máje uskuteční oslava svátku sv. Václava. Jeho součástí bude Medový den Střediska volného času Doris Šumperk s atrakcemi pro děti, jarmark a hlavně historický program spojený s příjezdem patrona českého národa – to vše nabídne Svatováclavská slavnost v sobotu 26. září.

Letošní Slavnosti města Šumperka nemohly kvůli vládním opatřením na začátku června proběhnout. „Jako malou náplast za ‚velké‘ slavnosti jsme se rozhodli uspořádat slavnost na počest svatého Václava, která se tematicky Slavnostem města Šumperka nápadně blíží,“ říká tajemnice městského úřadu Helena Miterková. 

Dopoledne bude patřit včelám a medu. „Středisko volného času Doris Šumperk každoročně na konci září pořádá Medový den, při příležitosti Svatováclavské slavnosti jsme spojili síly,“ informovala Petra Müllerová, ředitelka SVČ Doris. Společně s pedagogy volnočasového střediska budou moci návštěvníci nahlédnout pod víko včelího úlu, objevit vše, co se v tomto fascinujícím společenstvu odehrává a zjistit, jak moc je existence včel důležitá. V parku budou připravena sportovní, herní, vědomostní a výrobní stanoviště, která zájemce seznámí nejen s životem včel a včelařením, ale i s včelími produkty a procesem výroby medu.

Odpoledne pak bude patřit svatému Václavu. Ve 13 hodin projde městem průvod v čele s patronem českého národa svatým Václavem. „V dějišti slavnosti v Sadech 1. máje pak po jeho příjezdu proběhne uvítací ceremonie přijetí knížete v Šumperku,“ popsal program Bohuslav Vondruška z oddělení kultury, které akci připravuje. Návštěvníci se mohou těšit na šermířská vystoupení Pánů z Bludova, Barbarů nebo Šermířského spolku Šumperk. Příznivci dravých ptáků pak budou moci zhlédnout ukázky práce sokolníků. „Historické odpoledne zakončí koncert skupiny Clamortis, která hraje rock se středověkým nádechem, vedle elektrických kytar využívají i netradiční nástroje, jako jsou například dudy či šalmaje,“ doplnil Bohuslav Vondruška.

Akci doplní řada atrakcí, jako jsou skákací hrady a další lákadla pro děti, například malování na obličej, nebo air–brush tetování. Součástí slavnosti bude také jarmark s výrobky certifikovanými jako Jeseníky originální produkt, nebude chybět bohaté občerstvením – Pivovar Holba pro tuto příležitost mimořádně uvařil Svatováclavský ležák. 

PROGRAM:
10:00  Zahájení Svatováclavské slavnosti
10:00–18:00  Medový den se SVČ Doris Šumperk
10:00–12:00  Vystoupení uměleckých a sportovních kroužků v letním divadle Vily Doris
13:00  Průvod městem – příjezd sv. Václava
13:30  Ceremonie – přijetí sv. Václava v Šumperku
14:00  Šermířské představení – Páni z Bludova
14:30  Ukázky sokolnictví
15:00  Bujaré tance gotických krčem a veselic
15:30  Barbaři
16:00  Šermířský spolek Šumperk
17:00  CLAMORTIS
18:00  Ukončení slavnosti

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto sumperk.cz

Štítky slavnosti, Šumperk, Václav, med

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.