pondělí 29. dubna 2024 Robert

Nemocnice Šumperk hlásí téměř obsazené infekční oddělení

Nemocnice Šumperk už má obsazena skoro všechna lůžka na svém infekčním oddělení, která jsou určena pro pacienty s nákazou covid-19. Kvůli rostoucímu počtu nákaz bude zřejmě muset lůžkovou kapacitu infekčního oddělení zvýšit. To dnes řekla mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

„Situace zatím není kritická, nicméně infekční oddělení se nám téměř naplnilo. Máme 19 z 20 lůžek obsazených a s největší pravděpodobností budeme muset navyšovat lůžkovou kapacitu," uvedla Hanke. Kapacita lůžkového infekčního oddělení by podle ní byla posílena na úkor jiných pracovišť.

Nemocnici Šumperk kvůli náročné péči o pacienty nakažené novým koronavirem i prudce rostoucímu zájmu lidí o testování aktuálně chybí v běžném provozu několik desítek lékařů, zdravotních sester a dalších zdravotníků. Šumperská nemocnice proto hledá brigádníky například z řad bývalých zdravotníků či lékařů a zdravotních sester v důchodovém věku.

„Zatím se nám přihlásilo asi deset lidí, jsou mezi nimi i tři všeobecné sestry," uvedla Hanke. Epidemiologický vývoj podle mluvčí zatím není příznivý a nakažených bude dál přibývat. „Budeme muset navyšovat lůžkový fond, takže tato pomoc od brigádníků bude o to aktuálnější," uvedla Hanke, podle které hrozí i omezení neakutních operací.

Nemocnice Šumperk eviduje čtyři zaměstnance, u kterých byly potvrzena nákaza covidem. „Několik dalších máme v karanténě. Někteří se ale mezitím vrátili zpět poté, co se ukázalo, že nejsou pozitivní," řekla Hanke.

Nemocnice Šumperk je soukromým zařízením. Od roku 2015 ji vlastní lékař Martin Polach, který nemocnici tehdy získal od skupiny Agel. Nemocnice ročně zajišťuje zdravotní péči pro 200.000 lidí.

Počet nákaz v koronavirem v Olomouckém kraji v poslední době prudce roste. Například v pátek přibylo rekordních 681 potvrzených nákaz covid-19. V sobotu jich bylo 185 a v neděli 81. Od začátku pandemie je v kraji evidováno 6203 potvrzených nákaz covid-19. Vyléčilo se 2928 lidí, v souvislosti s covidem-19 jich 43 zemřelo. S nákazou se v kraji aktuálně potýká 3232 lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Nemocnice Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.