neděle 5. května 2024 Klaudie

Domov pro seniory v sobotínské diakonii je v izolaci

Kvůli rozšířenému výskytu onemocnění novým typem koronaviru se ocitl v izolaci domov pro seniory Diakonie v Sobotíně na Šumpersku. S nemocí se aktuálně potýká 19 klientů domova a devět zaměstnanců této služby, řekla dnes ředitelka střediska Lenka Bachová. Podle vedení diakonie čtyři senioři domova v souvislosti s onemocněním zemřeli, ve všech případech však šlo o klienty s mnoha dalšími onemocněními. Situace je podle ředitelky už stabilizovaná, chybí však zdravotní personál.

První onemocnění zaregistrovalo sobotínské středisko diakonie první říjnový víkend; preventivně poté nechalo vedení otestovat zbývající klienty domova, kde žije dohromady 44 lidí. Zaměstnanci jsou podle ředitelky testováni průběžně. „V tuto chvíli už případy nenarůstají, máme to stabilizované. Máme tři domovy, které jsou odděleny třemi budovami a onemocnění se vyskytlo jen na domově pro seniory. Daří se nám situaci zvládat, ve zbývajících dvou domovech se zatím onemocnění neobjevilo," uvedla ředitelka.

Kvůli dalšímu šíření nákazy vyhlásila diakonie izolaci pro celou budovu domova pro seniory, která se týká klientů i zaměstnanců. Pracovníci domova podle ředitelky situaci obětavě zvládají. „Máme však pozitivní i zdravotní personál, kterého máme nedostatek, ten už nám opravdu chybí. Vítáme proto opatření vlády o povolání mediků a studentů zdravotních a sociálních škol. Pevně věřím, že nám bude někdo také poslán, to v tuto chvíli potřebujeme nejvíce. Zvládáme to, ale každá ruka nám bude k dobru," podotkla Lenka Bachová.

Přísnými hygienickými opatřeními se podařilo rozšíření nákazy zabránit. Klienty s pozitivním výsledkem testu vedení střediska umístilo v domově pro seniory, které disponuje takzvanou nízkou a vysokou budovou, v jednom z objektů. „Větší polovina klientů se díky nasazení personálu tak podařila uchránit. Už dopředu jsme však dělali řadu preventivní opatření, která se nám vyplatila. Dva týdny před vypuknutím nákazy jsme oddělili budovy od sebe, nemíchali se nám tak zaměstnanci, rušili jsme společná školení a akce. Podařilo se nám to tak udržet pouze na jedné budově," dodala ředitelka.

Stěžejní pro sobotínskou diakonii bude podle ředitelky ještě tento týden. Personál, který byl pozitivní na covid-19, by měl nastoupit již příští týden znovu do práce. Otestovat se chystá středisko nyní znovu klienty i zaměstnance, kteří měli dosud testy negativní. Vedení navíc avizuje, že ochranných prostředků má dostatek, k dispozici má i několik generátorů ozonu, které v prostorách domova pro seniory i v dalších službách a provozech střediska intenzivně využívá.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky covid-19, senioři, koronavirus, sociální, Šumpersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.