neděle 5. května 2024 Klaudie

Kapacita covid lůžek je v Olomouckém kraji na hraně v Šumperku. Co ostatní?

Kapacita lůžek vyčleněných pro pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19 je v Olomouckém kraji na hraně v šumperské nemocnici, která kvůli tomu postupně zvyšuje jejich počet, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Hana Hanke. Plní se i kapacita v olomoucké Vojenské nemocnici. I tam jsou připraveni vyčlenit další místa. Se zvýšením počtu lůžek pro standardní i intenzivní péči o tyto pacienty ze svých rezerv počítají i nemocnice provozované v kraji skupinou Agel, zjistila ČTK.

Hanke řekla, že dočasné oddělení Nemocnice Šumperk pro pacienty s nákazou novým koronavirem se dnes rozšířilo z 20 na 30 lůžek. „Dnes ve čtvrtek odpoledne je už zase plné," uvedla. Obsazeny jsou v Nemocnici Šumperk také lůžka pro pacienty s koronavirem na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. „Máme tam zhruba deset pacientů. Část z nich vyžaduje umělou plicní ventilaci," upozornila.

Nemocnice Šumperk proto infekční oddělení pro pacienty s covid-19 rozšíří o dalších deset lůžek. „Už zítra (v pátek) bychom měli mít u nás na infekčním oddělení celkovou kapacitu 40 lůžek. Nyní už ale máme zhruba 30 pacientů," upozornila Hanke, podle které kvůli rozšíření lůžkového fondu pro pacienty s covidem-19 bude muset šumperská nemocnice postupně rušit plánované operace. „Akutní operace a zákroky, jejichž neprovedení by znamenalo zhoršení zdravotního stavu, tak ty samozřejmě budeme nadále provádět," dodala.

Ve vojenské nemocnici bylo ve čtvrtek obsazeno 24 lůžek z 27

K naplnění se blíží i kapacita lůžek ve Vojenské nemocnici v Olomouci. „K dispozici máme 27 covid- a standardních lůžek, dnes je obsazeno 24 lůžek. Situace se mění každým okamžikem," řekl ve čtvrtek ředitel nemocnice Martin Svoboda. Otevírání další kapacity je podle něj vázáno na rozhodnutí krizového štábu ředitelů nemocnic v kraji. „Pokud by bylo třeba kapacitu navýšit, měli bychom k dispozici zhruba 14 dalších lůžek v průběhu přibližně 48 hodin, reprofilací dalšího oddělení," dodal.

Ve Fakultní nemocnici v Olomouci se podle jejího mluvčího Adama Fritschera s covidem-19 léčí 12 pacientů na JIP a 31 na standardních lůžkách. „Aktuální kapacita je 18 a 45 lůžek. Další lůžka jsou připravena k okamžité reprofilaci, udržujeme v pohotovosti dostatečnou rezervu pro aktuální vývoj situace," řekl Fritscher.

V Přerově, Prostějově a Štenberku navyšují kapacity lůžek

V nemocnicích Přerova, Prostějova a Šternberka, které provozuje skupina Agel, leží 64 pozitivně testovaných na covid-19, z toho 13 na odděleních ARO. „Nemocnice průběžně navyšují kapacity covidových lůžek a předpokládají další rozšíření i v těchto dnech, a to jak o lůžka standardní, tak intenzivní péče," řekla mluvčí skupiny Radka Miloševská.

V Olomouckém kraji bylo za středu zaznamenáno 637 nově nakažených. Je to více než dvojnásobek přírůstku za předchozí den. Nejvíce pozitivních případů je od počátku pandemie na Olomoucku, 3443. Stoupají ale i čísla na severu kraje. Na Šumpersku hygienici ve středu evidovali 1060 případů, před týdnem jich bylo přitom jen kolem 700.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Olomoucký, 2.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.