neděle 5. května 2024 Klaudie

Covid postihl v domově seniorů Diakonie Sobotín již 16 zaměstnanců a 31 klientů. Osm z nich zemřelo

Nákaza novým typem koronaviru v domově pro seniory Diakonie v Sobotíně na Šumpersku již postihla 31 klientů a 16 zaměstnanců, je to téměř dvojnásobek počtu oproti minulému týdnu. Osm klientů v souvislosti s onemocněním zemřelo, ve všech případech šlo o seniory s řadou dalších onemocnění, uvedlo na svých stránkách vedení domova. Domov je kvůli rozšířenému onemocnění v izolaci od začátku října. Kvůli personálnímu oslabení využil pomoci čtyř studentek sociálních a zdravotních oborů.

Minulé úterý se s nemocí potýkalo 19 klientů domova a devět zaměstnanců. Čtyři klienti zemřeli, řekla tehdy ředitelka střediska Lenka Bachová. Ředitelka tehdy doufala, že je situace už stabilizovaná. Za stěžejní považovala závěr minulého týdne, kdy měli znovu projít testy všichni klienti i zaměstnanci. Nákaza se nakonec rozšířila, podařilo se však naopak vyřešit chybějící personál. „Tým střediska se stabilizuje, první zaměstnanci se postupně vrací z karantény zpět do práce. Skvěle také funguje spolupráce se čtyřmi studentkami, které vypomáhají v každodenním provozu střediska," uvedla ředitelka.

První onemocnění zaregistrovalo sobotínské středisko diakonie v domově pro seniory první říjnový víkend. Preventivně poté nechalo vedení otestovat zbývající klienty domova, kde žije dohromady 44 lidí. Kvůli dalšímu šíření nákazy vyhlásila diakonie izolaci pro celou budovu domova pro seniory, která se dotkla klientů i zaměstnanců.

Sobotínské středisko poskytuje péči v domově pro seniory, v domově se zvláštním režimem, nabízí zázemí také mladým lidem v domě na půl cesty, poskytuje také odlehčovací službu, kdy po přechodnou dobu pomáhá lidem s projevy demence, o které jinak pečuje jejich rodina v domácím prostředí, a nabízí také osobní asistenci.

V celém Olomouckém kraji za posledních 24 hodin přibylo 678 případů nákazy koronavirem. Šumpersko je podle statistik ministerstva zdravotnictví třetím nejpostiženějším okresem v kraji.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, Sobotín, Šumpersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.