neděle 5. května 2024 Klaudie

Olšanskému domovu pro handicapované musela pomoct armáda

V krizové situaci se ocitl kvůli koronaviru Domov Paprsek v Olšanech na Šumpersku. Po plošném testování kvůli prvním výskytům nákazy zde zůstala negativní jen desetina zaměstnanců a přibližně desetina klientů. Na přímou péči o téměř šest desítek handicapovaných tak zůstalo pouze šest zaměstnanců. Domovu nakonec pomohli vojáci, nastoupili v sobotu. Podobná situace je i v domově pro seniory v Hranicích. I tam si pomoci vojáků velmi cení. Bez armády by to nebylo možné zvládnout, řekla dnes jeho ředitelka Simona Hašová.

V Olšanech se o klienty se zdravotním postižením stará běžně dohromady 54 zaměstnanců. „Většinu zaměstnanců máme nyní v karanténě, do nepřetržitého provozu nám zůstalo šest zaměstnanců a dvě pracovnice na stravovací provoz. Nastala opravdu krizová situace, nebyl kdo by šel do služeb, aby si děvčata odpočinula. Kdo měl ruce nohy a hlavně nebyl pozitivní, musel nastoupit," řekla ředitelka domova Jarmila Koubková.

Onemocnění novým typem koronaviru postihlo v tak velké míře i zdejší klienty, jde o lidi s mentálním postižením, s tělesnými či smyslovými vadami. Čísla se navýšila po plošném testování celého zařízení po výskytu prvních případů. „Máme v současné době 58 klientů, z nich zůstalo sedm negativních. Izolované tak máme akorát ty negativní. První vlna karantény bude do čtvrtka, poté uvidíme, jaká bude situace," doplnila ředitelka.

V krizové situaci nakonec pomohla armáda, do olšanského domova nastoupilo deset vojáků. "Je jich potřeba doslova na každém rohu, jsou velice šikovní. Podle děvčat jsou schopní a ochotní, je na ně jen chvála," podotkla ředitelka.

Vojáky i nadále využívá také Domov pro seniory v Hranicích, který se s nákazou potýká již třetí týden. Nakazilo se zde dříve pět desítek seniorů, onemocnění však postihlo i zaměstnance. Část se již uzdravila, další přibyli po plošném testování z minulého týdne. „V přímé péči o klienty máme 86 zaměstnanců. Aktuálně je z nich pozitivně testovaných 34, dalších deset je na ošetřovném či na neschopenkách," řekla dnes ředitelka domova Simona Hašová. Z klientů je nyní pozitivních deset. Do domova nastoupila armáda již předminulý týden, další vojáci v minulých dnech. „Naučili se a zapracovali se strašně rychle, jsou bezvadní. Bez armády by to nešlo, byl by to velký problém," doplnila ředitelka.

Naopak v domově pro seniory v sobotínské diakonii, kde se nakazilo pět desítek lidí, se situace už stabilizovala. „Většina zaměstnanců se již vrátila z karantény do práce. Aktuálně neevidujeme žádné covid pozitivní klienty, všichni z minulého týdne se uzdravili, nové případy zatím nepřibyly," vzkázala na stránkách diakonie ředitelka střediska Lenka Bachová. Domovu tam přišlo na pomoc sedm studentek sociálních a zdravotních oborů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto domovolsany.cz/

Štítky koronavirus, sociální, armáda, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.