čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Aby všechny děti měly hezké Vánoce. V Šumperku zazáří strom splněných přání

Strom splněných přáních se rozsvítí v pondělí 16. listopadu v prostorách šumperského infocentra. Ozdoben bude kartami s dětskými přáními. Zájemci, kteří budou chtít udělat dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí radost, si vyberou libovolné přání s dárkem, který koupí a zabalený donesou zpět do infocentra.

Letošní situace plnění přání mírně komplikuje

Akce je každoročně spojena se zdobením stromu přáníčky, které přinesou a pověsí samy děti. Letos to ale za ně musí udělat pracovníci infocentra. „Letos jsme se rozhodli vynechat úvodní akci spojenou s věšením přáníček dětí na stromeček, kterou jsme pořádali zejména jako poděkování zapojeným organizacím,” sdělila pracovnice informačního centra Miroslava Kouřilová.

Přání budou k vyzvednutí od pondělí 16. listopadu. „Ježíšci si v provozní době informačního centra vyberou přání, dárek koupí a zabalený v balicím papíru jej přinesou zpět k nám,“ doplnila Kouřilová s tím, že čas na odevzdání dárků mají lidé do 13. prosince. Zabalené dárky totiž musí být týden v karanténě, než budou předány příslušným organizacím, které nakonec zprostředkují doručení dětem.

Záložní plán

Pro případ, že by infocentrum muselo zůstat zavřené, vymyslí pracovníci náhradní plán. „Pro aktuální informace sledujte facebookové stránky Informačního centra Šumperk,“ upozornila Kouřilová.

Strom splněných přání v Šumperku funguje již od roku 2006, ve kterém byl poprvé postaven na Hlavní třídu. Před pěti lety byl však přesunut do prostor infocentra, tam se postaví i letos. Za celou dobu své existence splnil už stovky dětských přání, pouze za loňský rok jich bylo 104. 

Nepomáhají jen jednotliví dárci

Novinkou byla v minulém roce spolupráce projektu s Jednotou, spotřebním družstvem Zábřeh, které věnuje dětem a jejich rodinám poukaz na nákup surovin na pečení tradičního vánočního cukroví a přípravu štědrovečerní večeře. „Cítíme, že je potřeba myslet i na ty, kteří budou vánoční svátky trávit mimo domov, ne zrovna v prostředí, které si sami zvolili,“ řekl k iniciativě předseda představenstva Jednoty Vladimír Konopas s tím, že letos tuto akci zopakují.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Šumperk

Štítky Vánoce, strom, přání, strom splněných přání, Šumperk, infocentrum, děti, dárky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.