neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Základní škola je po třech letech oblečena v novém kabátě, náročné zateplení za 53 milionů bylo dokončeno

Tři roky, sedm pavilonů, přes padesát milionů korun. Na Základní škole Boženy Němcové v Zábřehu byla v říjnu ukončena poslední část zateplení v rámci projektu snížení energetické náročnosti a zlepšení kvality vnitřních prostředí školy. Cílem investice města bylo vedle úspor energie také zkvalitnění prostředí pro děti a pedagogy, v neposlední řadě i zlepšení vzhledu budovy.

Práce byly zahájeny na začátku června roku 2018 a kvůli své náročnosti a výuce žáků byly rozloženy do tří etap s maximálním využitím letních prázdnin. Nyní má sedm pavilonů školy nová okna a dveře, nové zateplení obvodového pláště a podlah v podstřešním prostoru, prostřednictvím interiérových větracích jednotek mají všechny učebny řešeny potřebné větrání.

Investice města činila více než 41 milionů korun

Městu se na realizaci projektu podařilo získat dotaci 11,9 milionů korun z Fondu soudržnosti Evropské unie v rámci Operačního programu Životní prostředí. Celkové náklady vyšly na 53,3 milionů korun a investice města tedy činila 41,4 milionů korun.

„Město Zábřeh tak má zateplenou další budovu, vzhledem k jejímu pavilonovému uspořádání byla tato investice finančně a organizačně náročná a musela být rozložena do tří let. I díky národním a evropským dotacím přispějí tyto investice k šetření energií, a tím i provozních nákladů hrazených z městského rozpočtu či k řešení problematiky klimatických změn,“ okomentoval investici starosta Zábřeha František John.

Opravena je i tělocvična a pavilon odborných učeben

V letošním roce prošla rekonstrukcí i střecha jedné z tělocvičen, kde byl opraven i stropní podhled včetně akustické úpravy a nového LED osvětlení. Pavilon tělocvičen a pavilon odborných učeben mají opraveny elektroinstalace a zdravotechniku. Tato část nezbytných úprav si vyžádala bezmála 10 mil. korun.  

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto ZŠ Boženy Němcové

Štítky Rekonstrukce, renovace, , škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Zateplení si nejen na sebe nevydělá, ale ta ekologická zátěž při budoucí demolici, to bude taky paráda...

pátek, 6. listopadu 2020, 07:50

Ignác Pospíšil

Jaký smysl má zateplení, které si na sebe nevydělá za celou svoji existenci?

pátek, 6. listopadu 2020, 07:04

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.