sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Šumperk doplatí úvěr za přestavbu kasáren, byty budou k prodeji

Šumperská radnice se rozhodla doplatit hypoteční úvěr za přestavbu vojenské ubytovny v bývalých kasárnách na byty. Doplacení částky ve výši 3,2 milionu korun umožní městu byty prodat současným uživatelům, a získat tak do městské kasy zpět až dvě desítky milionů korun, sdělila mluvčí radnice Soňa Singerová. Město zároveň doplatí také 10,5 milionu korun z kupní ceny za dům kultury Odborovému svazu KOVO Pramet Šumperk. Schválili to zastupitelé.

Bytový dům v areálu bývalých kasáren mezi náměstím Jana Zajíce a Vítěznou ulicí nechalo město opravit před 20 lety. Na stavební úpravy a výstavbu osmi desítek bytů si tehdy vzalo úvěr ve výši 30 milionů korun, který je splatný k únoru 2022. Letos v prosinci však městu končí současná úroková sazba 3,47 procenta, město tak má možnost splatit zbývající částku 3,2 milionu korun bez dodatečných poplatků. „Když tuto částku doplatíme, uvolníme zástavní právo k objektu, a můžeme tak činit kroky k prodeji bytových jednotek. To pomůže k vlastnímu bydlení stávajícím uživatelům a městu by to mohlo přinést výnos do rozpočtu až 22 milionů korun," uvedl starosta Šumperku Tomáš Spurný.

Prodej některých bytů se může zkomplikovat

Vedoucí odboru finančního a plánovacího Městského úřadu Šumperk Milena Peluhová upřesnila, že část obyvatel má již cenu za byty splacenou, někteří ji splácejí v minimální výši, mezi uživateli bytů jsou však i dlužníci. „I z toho důvodu bude prodej některých bytů velmi komplikovaný. Smlouva, kterou mají lidé uzavřenou, říká, že prodej se má uskutečnit do 31. prosince 2022. Tuto lhůtu bude problematické stihnout. Troufám si odhadnout, že některé byty budeme muset prodávat prostřednictvím dražby," doplnila Peluhová.

O nájemní byty, které město vybudovalo z bývalých kasáren, byl před 20 lety v Šumperku velký zájem. Radní tehdy řešili i problém, jak je co nejspravedlivěji rozdělit mezi zájemce. Nakonec se město rozhodlo, že o budoucích nájemnících rozhodne los.

Doplatí se také dům kultury

Šumperští zastupitelé také schválili doplacení kupní ceny za dům kultury odborové organizaci Kovo Pramet. Koupi objektu za 18 milionů korun jednomyslně schválili zastupitelé v září roku 2016 kvůli obavám, že pokud jediné společenské centrum město nekoupí, přišly by veškeré kulturní akce o své zázemí. Z 18 milionů korun město dosud uhradilo 7,5 milionu, další téměř milion zaplatilo na základě dohody o navýšení o inflaci. Město chce zbytek kupní ceny doplatit, aby kvůli inflační doložce nemuselo v následujících letech vydávat další peníze nad rámec sjednané ceny, dodala mluvčí radnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Šumperk

Štítky byty, reality, Šumperk, úvěr, finance, město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.