neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Muzeum v Šumperku vystavuje největší český orchestrion. Ten byl po padesáti letech znovu přiveden k životu

Muzeum Šumperk zahájilo výstavu, která představí největší orchestrion v České republice a další hrací skřínky. Výstava byla včera zahájena alespoň online. Trvat bude do 7. února.

Výstava nejen pro oči, ale zejména pro uši

Muzeum Šumperk představí návštěvníkům orchestrion, který patří k největším v České republice. „Po dlouhém a náročném restaurování, zaměřeném na jeho akustické a mechanické části, bude orchestrion téměř po 50 letech opět hrát," uvedlo na svých stránkách šumperské muzum. 

Největší český orchestrion znovu ožil

Práce začaly v roce 2015, kdy byl tento unikátní automatický hrací stroj rozebrán na jednotlivé části, které byly postupně renovovány. Teď přišel čas jej zase složit a oživit jeho zvuk. Díla se ujal restaurátor pianol a orchestrionů Radek Janoušek.

Orchestrion byl vyroben někdy na počátku 20. století německou firmou Dienst pro prodejce Hynka Klepetáře z Prahy. Tento obchodník značil své orchestriony pro německy mluvící zákazníky německou variantou svého jména – Ignaz Klepetař Prague. Muzeum v Šumperku zakoupilo orchestrion v roce 1974, tehdy jeho mechanické části fungovaly a zvuky vydával, hudbou bychom to však mohli nazvat jen stěží.

Mechanické hrací stroje a skřínky různých velikostí a zvuků

Při příležitosti opravy orchestrionu muzeum představuje celou svou sbírku mechanických hracích strojů – automatofonů, nazývaných také jako hrací skřínky a skříně, vytvářejících melodii pomocí mechanických součástí. Hrát budou zrestaurované flašinety z pekařovské dílny rodiny Kolbů a k vidění budou i méně známé strojky, konkrétně polyfon a herofon, které na znovuvrácení zvuku ještě čekají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Šumperk

Štítky muzeum, kultura, orchestrion, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.