neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Nemocnice Šumperk potřebuje další pomoc od studentů

Bez pomoci studentů se stále ještě neobejde Nemocnice Šumperk, která se kvůli pandemii koronaviru potýká s nárůstem počtu hospitalizovaných pacientů a vysokým počtem zaměstnanců v pracovní neschopnosti. Vedení nemocnice chce jednat s hejtmanstvím o tom, aby aspoň 25 studentů mohlo v nemocnici pomáhat i po obnovení prezenční výuky na středních školách. To řekla mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Žáci posledních ročníků středních a vyšších odborných škol by se měli vrátit do škol ve středu. „Aktuálně u nás průběžně pracuje celkem 45 studentů střední zdravotnické školy v Šumperku. O vývoji situace jednáme a budeme nadále jednat s vedením Olomouckého kraje," uvedla Hanke. Studenti podle ní pomohli nemocnici v uplynulých týdnech překonat nejvytíženější období. „Stále nám velmi významně pomáhají v zajištění bezpečné péče o naše pacienty," dodala.

Nemocnice Šumperk kvůli rostoucímu počtu pacientů nakažených novým koronavirem postupně zvýšila kapacitu svého dočasného infekčního oddělení z původních 20 lůžek na 80. Dalších 12 lůžek pro pacienty s covidem-19 má na oddělení ARO.

I když se epidemická situace postupně zlepšuje, má Nemocnice Šumperk stále v pracovní neschopnosti asi 150 zaměstnanců. „Chápeme samozřejmě význam prezenční výuky a rozumíme tomu, že by se studenti měli vrátit do školy co nejdříve. Na druhou stranu jsme kvůli výpadku našich zaměstnanců v situaci, kdy se bez pomoci studentů ještě stále úplně neobejdeme. Potřebujeme proto do běžného provozu i nadále minimálně 25 studentů a věříme, že s vedením kraje i školy najdeme rozumné řešení," dodala Hanke.

Se studenty dál počítá i Fakultní nemocnice Olomouc, v níž jich při podzimní vlně pandemie pomáhaly tři stovky. „Nyní, po obnovení školní výuky se jim snažíme vyjít vstříc a upravíme jim služby tak, aby mohli být jak v práci, tak ve škole. Děkujeme všem studentům za jejich nasazení a věříme, že se jim podaří tento velmi komplikovaný školní rok zvládnout," řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

V Nemocnici AGEL Šternberk pomáhá nyní v rámci pracovní povinnosti devět studentů středních zdravotnických škol. „Nemocnice téměř všechny uvolní zpět do výuky, zůstane zde pouze jedna studentka, a to do konce nouzového stavu. Návrat studentů do výuky nezpůsobí šternberské nemocnici komplikace v provozu," řekla mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.