pondělí 29. dubna 2024 Robert

V Šumperku letos vánoční trhy nebudou, punči však dalo město zelenou

Vedení šumperské radnice se po dlouhém zvažování rozhodlo, že zruší letošní vánoční trhy. Důvodem je nejistota z vývoje epidemických opatření, obava o zdraví lidí, ale také případné finanční ztráty prodejců, pokud by se akce nemohla konat v obvyklém režimu. O vánoční atmosféru však Šumperští nepřijdou, město dá šanci podnikatelům, kteří budou moci v centru města nabízet tradiční vánoční punč, informovala o tom mluvčí radnice Soňa Singerová.

"Vzhledem k nejisté epidemické situaci, kdy není jasné, zda bude možné pořádat vánoční akce a za jakých podmínek, rozhodli jsme se trhy u radnice v letošním roce zrušit," uvedl starosta Tomáš Spurný. Doplnil, že tímto krokem organizátoři trhů, což je město a dům kultury, ušetří z rozpočtu zhruba půl milionu korun. "Zrušení akce jsme konzultovali také se stánkovými prodejci, kteří se bojí možných ztrát. Museli by již nyní nakoupit zboží a jít do velké nejistoty. Stále není jasné, kdy a jak rychle se bude rozvolňovat, kolik se bude moci na venkovních akcích sejít osob a jaké budou podmínky prodeje. Jejich obavy chápu," doplnil starosta.

Radní schválili vyjímku z vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejnosti

Radní zároveň s tímto rozhodnutím schválili výjimku z vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejném prostranství. Díky tomu budou moci prodejci v centru města nabízet tradiční punče a další nápoje s jediným omezením - nápoje mohou obsahovat maximálně 15 procent alkoholu. "Tímto dává město šanci všem podnikatelům, kteří by si prodejem vánočního zboží mohli alespoň trochu vylepšit svou současnou tíživou ekonomickou situaci," dodal starosta Šumperka. Výjimka z vyhlášky se vztahuje pouze na centrum města od 29. listopadu do 31. prosince, denně od 9:00 do 22:00. "Konečné rozhodnutí je však na vládě a na tom, jaké opatření v tomto termínu stanoví. Opatření vlády jsou pro všechny závazná," doplnila mluvčí.

Na náměstí Míru již od úterý stojí vánoční strom, který pochází z Klepáčova. Už je ozdobený, rozsvítí se na začátku adventu. Ve stejný čas se rozzáří také výzdoba města.

V Olomouci už řemeslníci postavili vánoční stánky

K vánočním trhům se města v Olomouckém kraji staví rozdílně. Například v Olomouci budou, tento týden se řemeslníci pustili do stavby vánočních stánků. Kvůli pandemii koronaviru jich bude ale zhruba čtvrtina, loni jich bylo 140. Kvůli epidemickým opatřením pořadatelé letos zrušili pódium, LED obrazovku a kulturní program. Instalováno nebude kluziště, které v předchozích letech stávalo na Dolním náměstí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto atlasceska.cz

Štítky ČR, správa, zábava, trhy, Vánoce, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.