pátek 29. března 2024 Taťána

Nakažených přibývá. V šumperské nemocnici je situace vážná, pomůže i armáda

S rostoucím počtem hospitalizovaných pacientů nakažených novým koronavirem i vyšší nemocností zdravotnického personálu se opět potýkají nemocnice v Olomouckém kraji. Postupně rozšiřují lůžkové kapacity určené pro nemocné s covidem-19. Komplikovaná situace je například v Nemocnici Šumperk, která už požádala o pomoc dobrovolníky. S testováním na covid-19 jí pomůže armáda, vyplývá z ankety ČTK.

„Situace v šumperské nemocnici je vážná. Nejenže roste počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, ale zvyšuje se také nemocnost personálu. Aktuálně nám chybí v provozu zhruba 150 lidí, což je číslo srovnatelné s podzimní vlnou," řekla dnes mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Nyní se personál Nemocnice Šumperk stará o 68 pacientů s koronavirem. „U dalších čekáme na výsledky testů. Lůžkovou kapacitu oddělení ARIP (Oddělení anestezie, resuscitace a intenzivní péče) máme téměř zaplněnou. Infekční oddělení máme zaplněno z 85 procent, a to i přesto, že jsme tento týden jeho lůžkový fond navyšovali o dalších 20 lůžek," řekla Hanke.

Situace je komplikovanější zejména v tom, že je náš personál vyčerpán po náročném podzimu," říká Hanke

Šumperská nemocnice už zrušila plánované operace a část lůžkového fondu opět přesunula na infekční oddělení. „Situace je komplikovanější zejména v tom, že je náš personál vyčerpán po náročném podzimu," upozornila Hanke. Nakažených pacientů, jejichž zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci, bude podle Hanke v následujících dnech a zřejmě i týdnech znovu přibývat. „Náš personál tak bude opět vystaven nebývalému tlaku," dodala.

Kvůli rostoucímu počtu nakažených podle Hanke znovu stoupá počet lidí, kteří se do Nemocnice Šumperk přichází testovat. „I zde musíme mít trvale nasazené týmy tak, abychom denně zvládli otestovat co nejvíce lidí. Proto jsme o pomoc v tomto ohledu poprosili armádu, aby nám pomohla posílit naše odběrové týmy. Dnes jsme dostali informaci, že k nám vyšle dva své členy," podotkla.

Chtěli bychom i touto cestou znovu oslovit všechny dobrovolníky

Nemocnice zároveň kontaktovala lékaře, sestry i studenty, kteří jí pomáhali na podzim. „Vzhledem k tomu, že situace začíná být velmi vážná, chtěli bychom i touto cestou znovu oslovit všechny dobrovolníky, kteří nám pomáhali během podzimní vlny s opětovnou prosbou o pomoc," řekla Hanke.

Fakultní nemocnice Olomouc má pro koronavirem nakažené pacienty vyčleněno devět oddělení se 155 lůžky. V nemocnici teď leží s koronavirem 136 pacientů, 46 z nich je na jednotkách intenzivní péče. Nakažených je koronavirem aktuálně 102 zdravotníků, z toho 21 lékařů. Je to zhruba 2,5 procenta zdravotnického personálu FN Olomouc.

„O komplikaci se samozřejmě jedná, nicméně jsme schopni situaci zvládat díky omezení neakutní péče, přesunu personálu mezi jednotlivými pracovišti a výpomoci zvenčí," řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. FN Olomouc po celou dobu epidemie pomáhají především studenti zdravotnických oborů z Olomouce a okolí. „Aktuálně máme přes 60 těchto studentů na pozicích zdravotní sestra, praktická sestra, sanitář a velmi si jejich pomoci vážíme," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.