pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Festival Blues Alive hledá talenty, finále soutěže bude v září

Pořadatelé prestižního bluesového festivalu Blues Alive v Šumperku vyhlásili další ročník hudební soutěže Blues Aperitiv určené pro nové bluesové talenty. Finálový koncert stejně jako loni kvůli pandemii koronaviru odkládají z března na září. Vítězové si budou moci poté zahrát v listopadu na hlavní přehlídce, pokud to však epidemická opatření letos umožní. Loni se finálový večer soutěže uskutečnil, na hlavní festivalové přehlídce si však už vítězové klání nezahráli. Blues Alive totiž museli pořadatelé v listopadu zrušit.

Do soutěže Blues Aperitiv, která je určena všem neprofesionálním kapelám či hudebníkům, se každoročně přihlásí tři desítky kapel z tuzemska i zahraničí. „V posledních letech sledujeme v Blues Aperitivu velmi pozitivní trend. Nejenže setrvale narůstá hráčská kvalita a souhra přihlášených souborů, ale také jejich zajímavé autorské výkony. V několika posledních ročnících soutěže bylo pro porotu skutečně velmi těžké rozhodnout o vítězích, neboť kvalita všech finalistů, ať už pocházeli z České republiky, Slovenska nebo Polska, byla velice vyrovnaná," uvedl dramaturg festivalu Ondřej Bezr.

Loni se do soutěže Blues Aperitiv přihlásilo 34 kapel z Česka, Polska, Slovenska, Španělska a Běloruska. Předloni jich bylo 30 a o rok dříve 36. Letos půjde o 22. ročník, doplnili pořadatelé. Termín letošní hlavní přehlídky festivalu Blues Alive je naplánovaný od 11. do 13. listopadu. Více informací k letošnímu ročníku zde.

Ze všech přihlášených kapel porota vybere sedm postupujících a dva náhradníky, kteří se naživo představí na finálovém večeru 11. září ve velkém sále Domu kultury v Šumperku. Z tohoto finálového večera získají postup na listopadové Blues Alive 2021 dvě vítězné kapely. Šanci podívat se na festival získá rovněž ten, která dostane nejvíce hlasů od publika.

Loni do soutěže zasáhla pandemie koronaviru. Původně plánované finále v březnu se muselo posunut na září. Finálový večer se s omezeným počtem kapel, neboť nemohly přijet ty zahraniční, uskutečnil, vítězové se však již hlavní mezinárodní přehlídky Blues Alive nedočkali. Festival byl kvůli protiepidemickým opatření zrušen. „S loňskými finalisty se počítá v letošním programu, připojí se k nim i ti, co zvítězí v letošním ročníku. Sejdou se v něm tak dvojí výherci," řekla mluvčí Domu kultury Šumperk Michaela Horáková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com/BluesAliveFestival

Štítky hudba, festival, Blues Alive, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.