čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Dlouhé stráně slaví 20. výročí. Děti jim k této příležitosti vyrobily přes 1500 živočichů

K letošnímu dvacetiletému výročí zprovoznění vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně na Šumpersku vyrobily děti z celé země přes 1500 příšer. Imaginární živočichy, kteří podle nich žijí v nádrži, zaslaly do soutěže pořádané při příležitosti těchto oslav.

Malí tvůrci pořadatele akce zcela zahltily, kvůli mimořádnému zájmu má proto soutěž své pokračování. Organizátoři vytvořili stránku na sociální síti a podle hlasování veřejnosti odmění dalších 50 jednotlivců a 40 kolektivů, řekl ČTK mluvčí energetické skupiny ČEZ Vladislav Sobol. Pořadatelé akce původně očekávali, že vzhledem k náročnému zadání se do soutěže zapojí desítky kolektivů a jednotlivců.

Kapr Zdenda od kluků a holek z Gymnázia Vrchlabí

"Měsíc před uzávěrkou nám začali pošťáci vozit dětské výtvory v dodávkách, takže jsme museli na elektrárně uvolnit příšerkám jednu opravdu velkou kancelář. Později jsme se dozvěděli, že nám naštěstí děti neposlaly všechny své výrobky. V mnoha školách totiž probíhala výběrová kola," vysvětlil organizátor akce Ondřej Polák. Ze všech koutů republiky poslali tvůrci přes 1500 výtvorů, z toho kolem 250 výrobků 3D, zabalených i v krabicích od lednic. Nechyběly mezi nimi obrázky s mluvícími příšerkami, keramické dračí rodinky, dvoumetrové nestvůry z moduritu nebo projekty vypracované školáky o Dlouhých Stráních s fotkami a obrázky.

Blesk od Ondřeje

Pořadatelé ocenili nejhezčí výtvory třech jednotlivců a třech kolektivů, vzhledem k mimořádnému ohlasu navíc soutěž prodloužili. Vytvořili facebookovou stránku s názvem Pohádkové narozeniny elektrárny Dlouhé Stráně, na které budou postupně zveřejňovat nezdařilejší obrázky i fotky vyrobených příšerek. O nejhezčích bude moci hlasovat veřejnost.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně je zřejmě nejznámějším zařízením tohoto druhu v Česku. Do provozu byla uvedena 20. června 1996. Zařízení zvítězilo v prvním ročníku ankety Sedm divů Olomouckého kraje, kterou uspořádalo hejtmanství. Je také jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v kraji, elektrárnu si každoročně prohlédne zhruba 80.000 lidí.

Autoři | Foto fb Pohádkové narozeniny elektrárny Dlouhé Stráně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.