pátek 3. května 2024 Alexej

Dělníci našli při opravě věže radnice unikátní objev – dvě stě let starý znak města

Dvě stovky let starý znak města našli dělníci při opravě věže staré radnice v Zábřehu na Šumpersku. Ukrytý byl na průčelí věže pod novodobým plechovým znakem, řekl starosta Zábřehu František John.

„Znak provedený před zhruba 200 lety metodou malby do vlhké omítky představuje dosud neznámou variantu městského znaku. Nápadná je absence hvězd na úzkých vížkách, padací mříž v bráně či to, že je zdivo stříbrno-červeně kvádrované," uvedl John.

Znak byl na zdi věže zřejmě vytvořen jako součást klasicistní úpravy radničního domu, která byla provedena v roce 1794 či 1817. Při novodobé stavební úpravě ve druhé polovině 20. století bylo klasicistní průčelí budovy odstraněno.

Původní starý znak podle Johna přečkal díky tomu, že byl přikryt novodobým plechovým znakem. „Každopádně se nabízí jeho restaurování a uplatnění i jako památky po rekonstrukci radnice," podotkl John.

Budova staré radnice v Zábřehu je od přestavby propojena se sousedním měšťanským domem. Sídlí v ní galerie Tunkův dvorec. Prostory v patře jsou ve špatném technickém stavu, takže zatím zejí prázdnotou. Zábřežská radnice připravuje projekt na rekonstrukci tohoto historického domu.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook města Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.