čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Kvůli opravě magistrály na Švýcárně turisty čeká omezení

Turisté mířící na jednu z hlavních jesenických magistrál k chatě Švýcárna v Jeseníkách musejí počítat s omezeními. Důvodem je oprava cesty vedoucí od chaty směrem na Červenohorské sedlo a Kouty nad Desnou.

Komplikace to přináší především cyklistům, sdělila dnes mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Kvůli krátkému vegetačnímu období se musí cesta opravit v turistické sezoně. Práce potrvají do října.

"Nyní se provádějí výkopové práce, příští týden by mělo začít dláždění cesty. Na staveniště je kvůli bezpečnosti vstup zakázán," uvedla Hana Komárková z Krajského ředitelství Lesů ČR v Šumperku. Pěší turisté mohou využít náhradní trasu po červené turistické značce přes Malý Jezerník nebo po modré značce Kamzík - Výrovka. Zbytek trasy z Petrovky na Červenohorské sedlo je přístupný, uvedli zástupci společnosti.

Cyklisté však musejí počítat s většími komplikacemi. "Část jediné povolené cyklomagistrály č. 6075 v CHKO Jeseníky se právě od Švýcárny po Petrovku opravuje. Mohou tedy pronést kolo po značené trase pro pěší, ovšem upozorňujeme, že je většinou vedena po dřevěných lávkách přes mokřiny. Při větším počtu návštěvníků to může být nepříjemné, až nebezpečné," uvedla Jouklová.

Cesta byla podle Lesů ČR v nevyhovujícím stavu. Oprava byla nutná i kvůli bezpečnosti turistů. Povrch cesty totiž narušila povrchová voda a nastala eroze. Vzhledem k frekventovanosti cesty zvolili odborníci mimořádnou technologii rekonstrukce. Oprava vyjde na 2,6 milionu korun bez DPH, uvedla Jouklová. Práce se dotýkají úseku na zelené turistické značce od chaty Švýcárna po přístřešek Petrovka na cyklotrase z Pradědu přes Švýcárnu do Koutů nad Desnou.

Autoři | Foto cs.wikipedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.