čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Šumperk rozpohybuje mezinárodní folklorní festival. Přijedou stovky tanečníků z celého světa

Šumperk v polovině srpna opět přivítá folklorní tanečníky z celého světa. Do města jich zamíří stovky, chybět tentokrát nebudou zástupci Kypru, Alžírska či Turecka. Součástí přehlídky bude opět takzvaná Roztančená ulice, kde budou tanečníci své umění i pestrobarevné kroje předvádět před zraky obyvatel během procházky městem.

Festival se koná od 16. do 21. srpna, informovali pořadatelé přehlídky. V Šumperku se letos představí exotické taneční a hudební soubory, ale i tradiční zástupci domácího folkloru. „Návštěvníci festivalu se mohou těšit na soubory ze sousedního Slovenska, Kypru, Srbska, Portugalska, Francie, ale i Alžíru, Turecka a také vzdálené Číny," uvedla ředitelka festivalu Libuše Březovská. Mezi tuzemskými soubory budou šumperští Senioři, Ševčík - Moravský folklorní soubor, Studánka ze Žďáru nad Sázavou a Kordulka ze Starého Podvorova, doplnila ředitelka.

Hlavní program festivalu se bude odehrávat v Pavlínině dvoře, další akce budou na malé scéně v sadech 1. máje U sovy. Přehlídka začne ve středu 16. srpna posezením u cimbálové muziky, následující den bude ve znamení českého folklorního umění, které doplní vybrané slovenské soubory. V pátek festival okoření soutěž o nejchutnější kotlíkový guláš nazvaná Roztančené kotlíky. Hlavní festivalový pořad zahájí slavnostní salva z mušket, na hlavní scéně se poté postupně představí všechny zahraniční soubory.

Nejatraktivnější část programu čeká návštěvníky v sobotu 19. srpna. „Po slavnostním přijetí na radnici začne zřejmě nejoblíbenější a nejatraktivnější část celého festivalu - Roztančená ulice, kdy všechny domácí i zahraniční soubory předvedou svůj um přímo v ulicích centra Šumperka," dodala Březovská. Tanečníci se divákům představují na několika zastávkách zhruba kilometrového úseku a tančí přímo mezi lidmi. Přehlídka přitahuje obrovský zájem návštěvníků, na akci se sjíždějí tisíce lidí z celého okolí.

Se svými příznivci se festival rozloučí v neděli vystoupením vybraných souborů na malé scéně a závěrečným pořadem Leť, písničko, leť, kdy bude oceněn divácky nejúspěšnější soubor. Mezinárodní folklorní festival v ulicích Šumperka má dlouholetou tradici a je řazen mezi prestižní přehlídky. Letos se koná po sedmadvacáté. Další informace o festivalu najdou zájemci na internetových stránkách www.festivalsumperk.cz.

Autoři | Foto www.festivalsumperk.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.