čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Zemana v Zábřehu vítali odpůrci s transparenty a červenými kartami

Několik červených karet, nesouhlasných transparentů a tibetských vlajek drželi včera v rukách někteří účastníci podvečerního setkání prezidenta Miloše Zemana s obyvateli Zábřehu na Šumpersku. Mítinku, který byl součástí třídenní návštěvy prezidenta v Olomouckém kraji, se v centru Zábřehu zúčastnily stovky lidí a obešel se bez incidentů.

„Jsem trochu pamětník a pamatuji si doby, kdy bývalo ještě hůř, než je teď. Jsem ráda, že jsem se tohoto dožila, ale takového prezidenta jsem si nikdy nepředstavovala. Vulgární, sebestředný a samolibý. Prostě to snad nevyjadřuje náš národ," řekla seniorka, která na zábřežském náměstí držela malý transparent s textem, v němž se distancovala od prezidenta Zemana.

Důchodkyně byla součástí hloučku převážně mladých lidí, kteří stáli na kraji shromáždění obyvatel a drželi v rukou transparenty "Stydíme se za vás" či "Nevážím si našeho prezidenta". Někteří protestující mávali tibetskými vlajkami. Na skupinu občas někdo z okolostojících prezidentových příznivců pokřikl, shromáždění se ale po zhruba hodině pokojně rozešlo.

Při předchozích návštěvách Olomouckého kraje Zeman svým odpůrcům s červenými kartami zpravidla dal prostor k položení otázky, tentokrát tak ale neučinil. „Je to nejhorší prezident, jakého tato země zatím měla. Speciálně jeho politika vůči Číně je hanebná," řekl novinářům Jiří Barvínek, který na setkání s prezidentem přišel s tibetskou vlajkou v ruce.

Prezidenta Miloše Zemana v Olomouckém kraji doprovází početná ochranka, která spolupracuje s místní policií. Při poledním setkání prezidenta s občany Mohelnice na Šumpersku uniformovaní policisté řídili dopravu či hlídkovali v okolí. V davu lidí pak postávalo několik policistů v civilu, kteří monitorovali situaci. „Je tady celá šumperská kriminálka," uvedla místní novinářka. Také ve středu v Olomouci prezidentově ochrance podle zjištění vypomáhalo několik kriminalistů. Stejná situace byla i dnes odpoledne v Zábřehu.

Dlouholetý člen ochranky jednoho z předchozích prezidentů řekl, že bezpečnostní opatření při návštěvách prezidenta Miloše Zemana v krajích nevybočují ze zaběhnuté praxe. „Už před léty jsme při cestách tehdejšího prezidenta pravidelně spolupracovali s kriminalisty. Znají totiž dobře místní poměry a můžou mnohem lépe vyhodnotit případné riziko. V civilu zapadli do davu a sledovali situaci," řekl bývalý člen ochranné služby, který si nepřál být jmenován. Podle něj jsou bezpečnostní opatření v Česku méně přísná, než je tomu u prezidentů západoevropských zemí.

Třídenní návštěvu Olomouckého kraje prezident zahájil ve středu v Olomouci, odkud odjel na setkání s občany Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Dnes zamířil do Mohelnice a Zábřehu na Šumpersku. V pátek návštěvu ukončí v obci Vápenná na Jesenicku, kde je v plánu také setkání s obyvateli.

 

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.